Wetenschap & Techniek
NTR

Mensen slapen duidelijk minder rond volle maan - ook in de stad

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen slapen duidelijk minder rond volle maan - ook in de stad

Mensen slapen in de dagen voor volle maan duidelijk korter dan op overige dagen. Dat geldt niet alleen voor mensen op het platteland, maar ook in de stad.

In de drie tot vijf dagen in de aanloop naar volle maan gaan mensen duidelijk later naar bed, en slapen daardoor korter. Op plekken waar 's avonds en 's nachts geen kunstlicht is, slapen mensen zo'n 25 minuten korter. Bij geringe aanwezigheid van kunstlicht was de nachtrust zo'n 19 minuten korter, en in een omgeving met veel kunstlicht zo'n 11 minuten. Er waren flinke individuele verschillen: sommige mensen sliepen tot wel anderhalf uur korter in de dagen voor volle maan.

Dit eerste deel van het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, werd uitgevoerd in Argentijnse steden en landelijke gebieden. Maar een vervolgstudie met 464 studenten van de University of Washington in Seattle bracht precies hetzelfde patroon aan het licht. Ook in een Amerikaanse stad slapen mensen dus in aanloop naar de volle maan duidelijk korter. Alle proefpersonen droegen tijdens de studie polsbandjes met sensoren om hun slaappatroon te meten.

Oeroude aanpassing

Hoofdauteur Leandro Casiraghi denkt dat dit patroon teruggaat tot ver in de prehistorie. Onze verre voorouders zouden op die manier gebruik hebben kunnen maken van grotere hoeveelheid licht tijdens de avonden in de aanloop naar de volle maan.

De studie bracht trouwens nog een tweede slaapcyclus aan het licht, althans bij de Argentijnse plattelandsgemeenschappen. Daar vonden ze ook rond de nieuwe maan een afwijking in de duur van de slaap. De onderzoekers gissen nog wat daar de oorzaak van is. Het zou met de aantrekkingskracht van de maan te maken kunnen hebben, maar dat is slechts één van de hypothesen.

Gerelateerd:

Slaap is essentieel voor de gezondheid

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie