Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Ruimtevaarttoerisme 2.0: Vier amateur-astronauten maken driedaagse ruimtereis

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruimtevaarttoerisme 2.0: Vier amateur-astronauten maken driedaagse ruimtereis

Afgelopen nacht vertrokken vier amateur-astronauten voor een trip naar de ruimte. Ze werden gelanceerd met de Crew Dragon, een ruimtevaartuig van SpaceX het bedrijf van miljardair Elon Musk. Na drie dagen rondjes draaien rond de aarde zullen ze weer in de Atlantische Oceaan plonzen.

Amateur-astronauten naar de ruimte

Aan aandacht is geen gebrek voor deze missie. Netflix heeft een meerdelige serie laten maken, waarin je alle ins-and-outs van de missie ziet, en alle astronauten uitgebreid leert kennen. De lancering zelf werd de hele nacht live gestreamd op het youtube-kanaal van Netflix.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op zich is ruimtevaarttoerisme niet nieuw: al in 1999 ging een burger met de Russen mee naar de ruimte. En eerder dit jaar gingen miljardairs Richard Branson en Jeff Bezos een kleine 100 kilometer de lucht in voor een korte missie. Maar in vergelijking daarmee is de Inspiration4-missie wel 'next level': De missie gaat bijna 600 kilometer hoog - hoger dan het International Space Station - en blijft daar drie dagen. In 2009 waren voor het laatst mensen zo hoog in de ruimte, toen de Hubble-telescoop moest worden gerepareerd.

Wetenschappelijk nut heeft de missie nauwelijks, hoewel SpaceX-directeur Elon Musk daar waarschijnlijk anders over zal denken. Hij ziet de missie als een onderdeel van zijn streven om de mensheid over meerdere planeten te verspreiden. Hij wil daarmee de kans kleiner maken dat de mensheid onverhoopt uitsterft, zodat 'het licht van ons bewustzijn' nog lang kan blijven schijnen.

Glazen koepel

Daarnaast brengt deze missie het ruimtevaarttoerisme weer een stapje dichter bij, want hoe meer van die soort missies er komen, hoe lager de kosten zullen worden. Deze vier crewleden zullen zich waarschijnlijk vooral vergapen aan het aangezicht van de aarde vanuit de ruimte. Voor de gelegenheid is er speciaal een glazen koepel aan het toestel geschroefd, voor een nog mooier uitzicht.

De missie wordt bekostigd uit de diepe zakken van internetmiljardair Jared Isaacman, en is mede bedoeld om aandacht te genereren voor kinderziekten. Hij hoopt onder meer 200 miljoen dollar op te halen voor een kinderziekenhuis in Memphis, Tennessee. Een van de amateur-astronauten, de arts-onderzoeker Hayley Arneneaux, werkt in dat ziekenhuis, en werd er als kind met succes behandeld voor haar botkanker.

Ster advertentie
Ster advertentie