Moderne mens verliet Afrika eerder dan gedacht
- Nieuws
- Moderne mens verliet Afrika eerder dan gedacht
[NTR] De moderne mens verliet Afrika al zo’n 180.000 jaar geleden, veel eerder dan gedacht. Dat blijkt uit fossiele resten die zijn gevonden in het Karmelgebergte in Israël.
Nog maar een aantal jaren geleden gingen wetenschappers er vanuit dat de moderne mens, Homo sapiens, Afrika zo’n 60.000 jaar geleden verliet. Sindsdien is er flink gesleuteld aan de zogenoemde Out-of-Africa-hypothese. DNA-sporen wezen er al op dat de moderne mens eerder het huidige Midden-Oosten moest zijn ingetrokken, maar het fossiele bewijs ging tot dusver niet verder terug dan 120.000 jaar.
Het NOS Radio 1 Journaal praatte over de vondst met archeoloog Gerrit Dusseldorp (Universiteit Leiden):
Moderne mens verliet Afrika eerder dan gedacht
De nieuwe vondst in de Israëlische Misliya-grot bestaat uit onder meer een deel van een bovenkaak, jukbeen, neusholte en gehemelte. Verschillende dateringsmethoden wijzen erop dat ze tussen de 177.000 en 194.000 jaar oud moeten zijn, schrijven onderzoekers in het toonaangevende wetenschapsblad Science.
In de buurt van de fossiele resten lag ook gereedschap dat is gemaakt met de levalloistechniek. Deze voor die tijd geavanceerde productietechniek voor stenenwerktuigen werd toen ook in Afrika gebruikt – en hangt dus wellicht samen met de komst van de moderne mens in West-Azië.
De gevonden gereedschappen en onderkaak, met op de achtergrond de vindplaats in het Karmelgebergte in Israël.
Of verlieten we Afrika nog eerder?
Het zou best eens kunnen dat de moderne mens Afrika nog veel eerder verliet, schrijft de Britse antropoloog Chris Stringer naar aanleiding van deze vondst. Uit genetisch onderzoek blijkt dat Homo sapiens en de uitgestorven Neanderthalers ergens tussen de 219.000 en 460.000 jaar geleden samen kinderen moeten hebben gekregen.
Dat kan betekenen dat beide menssoorten in die periode samen hebben geleefd in het huidige Midden-Oosten, waarschijnlijk tijdens natte en dus vruchtbare perioden. Daarvan is echter nog geen fossiel bewijs gevonden.
Ook is er tot dusver weinig bewijs dat de moderne mens in die vroege periode verder Azië is ingetrokken. De oudste in China gevonden fossielen gaan maximaal zo’n 113.000 jaar terug.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co