Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wat gaat de enorme ijsbreker die nu uit Vlissingen wegvaart eigenlijk doen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaat de enorme ijsbreker die nu uit Vlissingen wegvaart eigenlijk doen?

Dinsdag vertrok een goednieuwe ijsbreker uit de haven van Vlissingen richting Australië. Het gaat om een onderzoeks- en bevoorradingsschip van 160 meter lang, dat ijs van anderhalve meter dik kan breken. Het schip gaat rond Antarctica onder meer onderzoek doen naar de gevolgen van klimaatverandering.

Aan boord zijn 126 slaapplekken voor wetenschappers en 32 voor personeel. Het schip zal onderzoekstations op Antarctica bevoorraden en er wordt aan boord onderzoek gedaan. “Het schip is zo opgezet dat je aan boord bijna alles kunt doen”, legt Corina Brussaard van het NIOZ uit. “Tijdens het varen kun je de lucht bemonsteren, en er zit ook een luik in wat ze tegen het ijs kunnen leggen als ze langszij gaan. Dan kunnen de ijsscooters eruit voor de ijsboren. Ze kunnen ook de diepzeebodem bemonsteren. Het schip is zo allround als het maar kan."

Onderzoekers hopen de komende jaren vooral in kaart te kunnen brengen wat de gevolgen van klimaatverandering rond Antarctica zijn. De onderzoeken richten zich onder meer op veranderingen in stromingen, voedingsstoffen in het water en in verschillen in licht. "Wat betekent het voor organismen die gewend zijn onder het ijs te leven, maar opeens een zonnetje op hun hoofd krijgen?"

Poolwater naar Afrika

Die veranderingen hebben naar verwachting consequenties tot ver buiten Antarctica. “Antarctisch (smelt)water zakt naar beneden, omdat het heel koud is. Door stromingen komt dat water later bij de kust van West-Afrika langzaam weer omhoog, het botst als het ware tegen het continent aan. Dat water bevat ook voedingsstoffen, en omdat het daar warm en zonnig is beginnen die als een gek te groeien.”

Het onderzoek beperkt zich dus niet tot de zuidpool. “Je wilt kennis om te kunnen inschatten: wat zijn de gevolgen (van klimaatverandering) voor grotere streken.”

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie