Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Was jij ooit een eeneiige tweeling? De kans lijkt meer dan 10%

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Was jij ooit een eeneiige tweeling? De kans lijkt meer dan 10%

Nederlandse wetenschappers hebben ontdekt dat het DNA van eeneiige tweelingen anders is ingepakt dan dat van alle andere mensen. Aan die verpakking kun je dus zien of iemand een eeneiige tweeling is – ook als het broertje of zusje nooit ter wereld is gekomen. Volgens sommige schattingen begint 12% van alle zwangerschappen als een tweelingzwangerschap.

Hoe ontstaat een eeneiige tweeling?

In het DNA zelf zit dus geen enkel verschil, legt hoogleraar biologische psychologie van de Vrije Universiteit Dorret Boomsma uit. “Maar als je kijkt naar wat er aan dat DNA zit vastgehaakt, dan blijkt dat op ruim 800 plekken van het DNA bij eeneiige tweelingen anders te zijn dan bij de rest van de bevolking.”

Deze verpakking – voor de liefhebber: de DNA-methylering, onderdeel van de epigenetica – kun je dus gebruiken om te bepalen of een persoon een eeneiige tweeling is. Je zou denken dat mensen dat vast al wel weten, maar dat hoeft niet het geval te zijn. “Met onze resultaten kun je als het ware terugkijken in het leven van mensen. Je kunt dus zien of een persoon ooit, in de heel vroege zwangerschap deel geweest van een eeneiige tweeling.”

Quote

Met onze resultaten kun je als het ware terugkijken in het leven van mensen

Dorret Boomsma

Dat kan gebeuren als het broertje of zusje het niet gered heeft in de baarmoeder. “Dat fenomeen wordt het Vanishing Twin Syndrome genoemd. Dat kan heel vroeg gebeuren in de zwangerschap, zo vroeg dat de moeder het niet eens merkt. Er zijn schattingen dat het misschien zo is dat 12% van alle zwangerschappen oorspronkelijk ontstaat als een tweelingzwangerschap.”

Het gevoel iets te missen

Zou dat kunnen verklaren waarom sommige mensen het gevoel hebben iets te missen? “Ja, dat gevoel wordt wel beschreven door mensen die van hun ouders op latere leeftijd te horen krijgen dat er ook een tweelingbroertje of -zusje is geweest. Er zijn geen harde bewijzen voor, maar het wordt zeker anekdotisch door mensen beschreven.”

Het was al bekend dat bepaalde aandoeningen bovengemiddeld vaak voorkomen bij eeneiige tweelingen. “Er is een theorie die zegt dat alle patiënten met die aandoeningen eigenlijk eeneiige tweelingen zijn, maar dat soms zelf niet weten”, aldus Boomsma. Met deze nieuwe bevindingen kunnen wetenschappers onderzoeken of dat inderdaad het geval is.

Commerciële test?

Boomsma en haar collega’s onderzochten het DNA van meer dan 6.000 tweelingen uit Nederland, Finland, Australië en Groot-Brittannië. Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature Communications.

Op basis van dit onderzoek moet het mogelijk zijn om een commerciële genetische test te ontwikkelen die aantoont of je ooit een eeneiige tweeling was, zegt Boomsmas collega Jenny van Dongen in New Scientist. Maar dan moet de test eerst nog wel nauwkeuriger worden. Op dit moment haalt de test er nog maar 70% van de eeneiige tweelingen uit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie