Wetenschap & Techniek
NTR

Niet eerder werden er zoveel tweelingen geboren

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet eerder werden er zoveel tweelingen geboren

Er worden meer tweelingen geboren dan ooit. In 1980 waren nog 9 van de 1000 geboortes een tweeling, in 2015 waren dat er al 12. IVF en de hogere leeftijd van ouders zijn de belangrijkste redenen.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit 165 landen, over een periode van 35 jaar. Alles bij elkaar durven de onderzoekers de stelling wel aan dat het aantal tweelingen in de wereld nog nooit zo hoog was, zowel relatief als absoluut. De studie is gepubliceerd in het blad Human Reproduction.

Steeds meer twee-eiige tweelingen

De afgelopen decennia kwamen steeds meer kinderen ter wereld via in vitro fertilisatie (IVF). Vrouwen slikken dan hormonen, wat een grotere kans geeft dat er twee eitjes tegelijk vrijkomen. Dat maakt dat de techniek een grotere kans geeft op tweelingen.

Bovendien wachten mensen steeds langer met het krijgen van kinderen. Op hogere leeftijd is de kans ook groter dat een vrouw twee eitjes tegelijk afgeeft. Vooral het aantal twee-eiige tweelingen nam daardoor toe - het aantal een-eiige tweelingen bleeft ongeveer stabiel. Vooruitgang in de medische zorg speelt eveneens een rol, met als gevolg dat steeds meer tweelingen in leven blijven.

Het hoge aantal geboortes van tweelingen zou in de toekomst best weer eens kunnen afnemen. De technieken in vruchtbaarheidsklinieken worden steeds beter, waardoor de kans op een tweeling verkleind kan worden.

Gerelateerd:

Sanne Terlouw

Hoe werkt IVF nu precies? En waarom was er eerst zoveel verzet tegen? NPO Kennis legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie