Binnenland
AVROTROS

Waarom een tweeling zijn niet altijd over rozen gaat

foto: Gerrie en Janniefoto: Gerrie en Jannie
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een tweeling zijn niet altijd over rozen gaat

Het lijkt zo leuk: een tweelingbroer of -zus hebben. Je hebt altijd een beste vriend of vriendin en bent nooit alleen. Maar: het is niet alleen maar leuk. Jannie en Gerrie Vogels, al 54 jaar tweelingzussen, weten er alles van. Ze vertellen erover in Radio EenVandaag.

Tegenwoordig kunnen ze het goed met elkaar vinden, maar dat is weleens anders geweest. Lange tijd was het hebben van een tweelingzus voor Gerrie een complex. "Ik zag Jannie als mijn concurrent. Ik deed er alles aan om overal beter in te zijn. Die druk was heel groot. Alsmaar vergeleken worden is niet fijn."

Concurrentiestrijd

Jannie wilde juist niet de concurrentie met haar zus aangaan. "Ik zocht meer toenadering tot Gerrie, maar dat lukte niet goed. Uiteindelijk deed ik juist niet meer mijn best met heel veel dingen. Ik dacht: dan ben jij toch overal beter in, en dan loop ik gewoon mijn eigen padje."

"Al heel vroeg zochten wij onze eigen weg, vergeleken met andere tweelingen", zegt Jannie. "Maar er was altijd een basis van liefde, maar inderdaad ook veel ruzie. Wij zijn echt een voorbeeld van de tweeledigheid die je tegenkomt."

Duo of individu?

Hester van Wingerden is zelf één van een tweeling, maar bovenal tweelingcoach. Voor haar is het verhaal van Gerrie en Jannie een bekend verhaal: ze hoort er veel voorbeelden van. "De maatschappij doet niets anders dan een tweeling met elkaar vergelijken. Daardoor ontstaat een soort concurrentiestrijd."

Het verhaal van Jannie herkent ze ook. "Soms doet de één zich minder slim voor, omdat ze de ander niet in verlegenheid willen brengen. De omgeving ziet je als duo en het is heel moeilijk om daarvan los te komen."

Coachen op eigenheid

Van Wingerden helpt tweelingen door individueel met ze in gesprek te gaan. "Ik probeer zoveel mogelijk te coachen op eigenheid. Het is lastig om van een duo een individu te worden." Voor Jannie en Gerrie was dit uiteindelijk wel de oplossing. "Daar ben ik al vroeg mee begonnen, maar Gerrie heeft het daar lastig mee gehad", zegt Jannie. Op een bepaald moment kwam de doorbraak. "Ik wilde stoppen met zeuren over hoe moeilijk het is om een tweeling te zijn. Dat was een bevrijdend moment", vertelt Gerrie.

"Ik heb daar niets over gezegd, maar Jannie merkte wel dat ik me anders opstelde. Dat heeft onze band echt beter gemaakt." Ontwikkel je als een individu, dat is dan ook het advies van Hester van Wingerden. Aan tweelingen, maar zeker ook aan de maatschappij. "Hou op met tweelingen vergelijken. Dat werkt averechts. Gerrie en Jannie bevestigen dit."

Het zijn van een tweeling kan stressvol zijn

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie