Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zitten we binnenkort allemaal op een slim toilet?

foto: nporadio1foto: nporadio1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zitten we binnenkort allemaal op een slim toilet?

Een nieuw, slim toilet inspecteert uitwerpselen op tekenen van ziekte. Dat moet ertoe leiden dat bepaalde kwalen al in een heel vroeg stadium worden ontdekt, zodat behandeling beter mogelijk is.

Slim mag je dit toilet rustig noemen. Niet omdat het volautomatisch de bril omhoog doet of je billen afveegt, maar vanwege alle tech die het aan boord heeft. Het zit vol sensoren die de moleculaire samenstelling meten van urine, en de fysieke samenstelling van je poep. Met behulp van video-opnames kijkt het toilet ook nog eens naar het volume en de stroomsnelheid van urine en de consistentie van uitwerpselen.

Een vies karweitje, dat gelukkig grotendeels kan worden overgelaten aan computers. En de gegevens zijn waardevol: die kunnen soms al in een vroeg stadium wijzen op bepaalde aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld darm- en prostaatkanker en nierfalen, schrijven de onderzoekers in Nature Biomedical Engineering.

Eerst weggelachen

Het concept van de slimme toilet is al zo'n vijftien jaar oud, vertelt hoofd-onderzoeker Sanjiv Ghambir in een persbericht, maar werd aanvankelijk vaak weggelachen. Inmiddels lijkt het tij gekeerd, op het festival Lowlands stond vorig jaar al een Nederlandse variant van het slimme toilet. Dat was wel een eenvoudiger variant, primair bedoeld om mensen te adviseren wat ze moesten eten.

Het slimme toilet kun je scharen onder de groep apparaten die continu je gezondheid monitoren, zoals smartwatches dat ook doen. Maar terwijl je een smartwatch nog eenvoudig af kunt doen, wordt het vermijden van je toilet een stuk lastiger.

Toch niet zo'n fijn idee?

Het zal nog wel even duren voor het slimme toilet bij de mensen thuis staat. Tot nu toe is het getest met 21 mensen, die het een aantal maanden gebruiken. Daarvan voelde 37% zich prettig bij het gebruik, en 15% heel prettig. Oftewel: bijna de helft voelde zich toch iets minder prettig bij al die sensoren die naar je billen zitten te staren.

Schuine toiletbril moet productiviteit werknemers verhogen

Maar als het dan toch een keer zover komt, is het misschien een goed idee om het slimme toilet uit te breiden met een onderdeeltje dat de bacteriƫn in je uitwerpselen kan analyseren. De afgelopen jaren is namelijk steeds duidelijker geworden dat de samenstelling van je zogenoemde darmflora veel zegt over je gezondheid.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie