Wetenschap & Techniek
AVROTROS

5 vragen over de mysterieuze nieuwe ziekte in India

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over de mysterieuze nieuwe ziekte in India

Het stadje Eluru in India is naast het coronavirus in de ban van een nieuwe mysterieuze ziekte. Afgelopen weekend werden een paar honderd inwoners plotseling ziek. Het gaat voornamelijk om kinderen die klachten vertonen als plots overgeven, brandende ogen en flauwvallen. Remco van de Pas, onderzoeker aan het Global Health Institute voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Maastricht geeft in Stax&Toine het antwoord op de vijf prangende vragen over deze mysterieuze ziekte.

Video niet beschikbaar

1. Wat weten we tot nu toe over deze ziekte?

"We weten op dit moment dat het er op lijkt dat artsen en onderzoekers lood en nikkel in het bloed van mensen hebben gevonden. Ze hebben ook getest op allerlei infectieziekten en daar bleek niet uit dat het een virus of bacterie of iets anders is, maar dat het echt op een vergiftiging van metalen lijkt."

2. Wat krijg je van een loodvergiftiging?

"Van een loodvergiftiging word je eerst heel erg misselijk, je kunt ook overgeven. Als het acuut is en zeker bij kinderen, kun je epileptische aanvallen krijgen. In zeldzame gevallen kan dat zelfs tot de dood leiden."

3. Dit gebied is ook zwaar getroffen door corona: is daar een link mee te leggen?

"Nee, op dit moment is er geen link met corona. Er zijn wel heel veel coronagevallen in Andhra Pradesh, zo'n 800.000 besmettingen, maar er is geen directe link. Omdat iedereen heel erg kijkt naar de uitbraak van nieuwe infectieziekten wordt deze link te snel gelegd."

4. Gaan we nu heel anders om met nieuwe ziektes die de kop opsteken?

"Ja, we zitten er heel erg bovenop. Als er dan incidenten zijn, zoals nu dan is het net een ijsberg boven de zee waar we direct op reageren. In India was er twee jaar geleden een uitbraak van een ziekte die door vleermuizen werd overgedragen en daarmee reageren we nu heel snel op dit soort ziektes, maar we moeten vooral genuanceerd blijven kijken naar wat er echt aan de hand is voordat we direct paniekerig reageren."

5. Welke stappen moeten er worden ondernomen om ervoor te zorgen dat niet nog meer mensen ziek worden?

"Ze moeten eerst goed kijken naar wat de origine is. Het lijkt erop dat het hier te maken heeft met dat de watertoevoer en leidingen in dat gebied heel slecht onderhouden worden. Men moet dus kijken naar de watervoorzieningen en de sanitatie en dat dat in orde gemaakt wordt."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie