Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Hoe het precies zit met de geopenbaarde dossiers van de BVD

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het precies zit met de geopenbaarde dossiers van de BVD

Dossiers van de BVD, de voorganger van de AIVD, uit de periode 1946-1998 zijn vanaf vandaag beschikbaar in het Nationaal Archief. Maar als je denkt dat je nu zomaar iedereens BVD-dossier kan aanvragen, kom je van een koude kermis thuis.

Uitzondering

Een lange tijd vielen de dossiers onder staatsgeheimen, maar ook inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn tegenwoordig onderworpen "aan het regime van de archiefwet", vertelt emeritus hoogleraar 'intelligence en security' Bob de Graaff van de Universiteit Utrecht.

Maar er geldt daarin wel een kleine uitzondering voor de AIVD. "Zij mogen er iets langer over doen. Bij andere instanties is het 20 tot 30 jaar na de vorming van het document, maar in dit geval is dat dus een stuk later", vertelt De Graaff. "En op bijzondere dossiers zitten dan nog beperkingen."

Toestemming nodig

Die zijn niet meer zwart gelakt, maar je moet wel een verzoek indienen om ze te kunnen zien. "Een paar dossiers zijn helemaal openbaar, maar in andere gevallen zou je met redenen moeten aangeven waarom jij dat specifieke dossier in zou mogen zien", legt De Graaff uit.

Als mensen nu jonger zouden zijn dan 100 jaar, is er een verklaring nodig dat iemand is overleden of je hebt een verklaring van de persoon zelf nodig dat hij of zij er geen bezwaar tegen heeft als jij het document inziet.

Extremisten of spionnen

Zelfs als je je eigen dossier wilt inzien, moet je een verzoek indienen, legt de emeritus hoogleraar uit.

Hij denkt zelf dat het vooral voor nabestaanden of historici het interessantst is dat deze dossiers nu zijn in te zien. "In grote meerderheid gaat het om mensen die bij een extremistische partij hoorden. Of het gaat om spionnen", zegt hij. Kleine kans dus dat je je familie er in terug zal vinden.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie