Kan je smartphone (corona)virussen vernietigen?
- Nieuws
- Kan je smartphone (corona)virussen vernietigen?
De topmodellen van smartphonefabrikanten kunnen zo ongeveer alles, behalve virussen doden. Terwijl er in 2015 al een model op de markt was dat precies dat deed. Voorlopig kun je maar beter zelf je telefoon desinfecteren.
De meeste mensen wassen inmiddels regelmatig hun handen en doen hun best om hun gezicht zo min mogelijk aan te raken.
Uitwerpselen
Maar de kans is groot dat je een paar minuten na het handen wassen je telefoon alweer in je handen hebt. En laat het gladde, harde oppervlak van je mobiel nu een prima broedplaats zijn voor virussen, bacteriën en andere ongewenste gasten.
In 2011 bleken er op 16% van alle telefoons zelfs bacteriën uit uitwerpselen te zitten. Van het corona-virus is bekend dat het lange tijd in leven kan blijven op harde oppervlakken.
Fabrikanten adviseren daarom om je telefoon regelmatig te desinfecteren om zo de kans op de verdere verspreiding van het corona-virus te verminderen. Maar het zou veel makkelijker kunnen: met een antimicrobiële laag op het scherm van je smartphone. Die technologie bestaat gewoon, schrijft het Amerikaanse techblad Wired. Het zat in 2015 zelfs al op een android-telefoon, de ZTE Axon.
Veel minder bacteriën
Die antimicrobiële laag bestaat meestal uit ionisch zilver of titaniumdioxide. Bacteriën en virussen zijn vaak niet bestand tegen de vrijkomende ionen uit deze materialen, die vaak worden toegepast in medische instrumenten. Er bestaat een antimicrobiële versie van het bekende Gorilla Glass, dat volgens het bedrijf de hoeveelheid bacteriën met 99,9% verminderde.
Maar dat is dan wel onder ideale laboratorium-omstandigheden. Praktijktests lieten zien dat onder praktijkomstandigheden - het normale dagelijkse telefoongebruik door consumenten - nog flink wat microben wisten te overleven.
Dus zelfs als de nieuwste iPhone of Galaxy binnenkort wordt uitgerust met een virusverwijderende coating, is het waarschijnlijk nog een goed idee om je telefoon regelmatig te desinfecteren.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap