Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Vrouwelijke sporters scheuren hun kruisbanden vaker dan mannen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijke sporters scheuren hun kruisbanden vaker dan mannen

Het WK missen door een ernstige knieblessure, het is de nachtmerrie van iedere voetbalster. Bij het Nederlands elftal missen zelfs meerdere speelsters het WK door een gescheurde kruisband. En dat is geen toeval. Vrouwelijke sporters scheuren hun kruisband namelijk vaker dan mannen.

Vrouwelijke sporters scheuren hun kruisbanden vaker dan mannen

"Het gaat vooral mis bij specifieke bewegingen in het voetbal", vertelt Evert Verhagen, hoogleraar epidemiologie van sport, bewegen en gezondheid aan het Amsterdam UMC. "Draaiende bewegingen waarbij het onderbeen gefixeerd op de grond staat, en waarbij je met het bovenlichaam nog een schijnbeweging maakt, of een andere beweging om de bal onder controle te houden".

Maar waarom gaat het bij vrouwen dan vaker mis? "Vrouwen zitten mechanisch iets anders in elkaar. De heupen zijn bijvoorbeeld iets breder, waardoor de bewegingen in de knie wat geprononceerder zijn. Daardoor komt de voorste kruisband vaker onder stress te staan, waardoor die wel eens door wil scheuren."

Balanstraining

Dat wil je natuurlijk graag voorkomen, en dat kan volgens Verhagen ook. Enerzijds kun je de spieren rond de knie extra te trainen, zodat die de bewegingen rond de knie beter tegen kunnen gaan, en beter op kunnen vangen.

Maar het belangrijkste is natuurlijk om die bewegingen te voorkomen. "Dat kun je heel goed doen door techniek te trainen. Schijnbewegingen zijn vooral gevaarlijk als het onderbeen iets gedraaid staat ten opzichte van het bovenbeen. Je kunt heel goed aanleren om die schijnbewegingen te maken zonder die gevaarlijke stand in de knie te creëren. Dat is gewoon herhalen, herhalen. Dat kun je aanleren, net zoals een balletje hooghouden."

Balansoefeningen kunnen daarbij goed helpen. "Je kunt bijvoorbeeld op 1 been gaan staan, met de knie licht gebogen. Als dat makkelijk gaat, doe je je ogen dicht, dat is ook nog eens goed voor de enkels. De meeste mensen vallen dan om, wat al aangeeft hoe belangrijk zulke oefeningen zijn."

Het vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren definitief doorgebroken. Dat was lang anders. Op NPO Focus lees je hoe die bloei is ontstaan.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie