Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Spinozapremies voor innovatieve nanotech en medicijntransport

foto: ANP Photo Evert-Jan Danielsfoto: ANP Photo Evert-Jan Daniels
  1. Nieuwschevron right
  2. Spinozapremies voor innovatieve nanotech en medicijntransport

De NWO maakte vandaag de Spinoza- en Stevinpremies bekend, die in september worden uitgereikt aan baanbrekende en stimulerende wetenschappers. De prijzen gaan naar onderzoekers die aan de wieg stonden van onder meer nieuwe manieren om medicijnen door het lichaam te transporteren, immuuntherapie tegen kanker en nieuwe inzichten in het (ir)rationele klimaatgedrag van mensen.

Stevinpremie uitgereikt aan omgevingspsycholoog Linda Steg

De Spinoza- en de Stevinpremies gelden als de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De focus ligt bij de Spinozapremie op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken. Bij de Stevinpremie staat de maatschappelijke impact van het onderzoek voorop.

Spinozapremies

Prof. dr. Nynke Dekker
Hoogleraar Moleculaire Biofysica aan het Kavli Institute of Nanoscience

Nynke Dekker is een pionier in de moleculaire biofysica. Ze ontwikkelt en gebruikt minuscule nanotech-gereedschapjes om onderzoek te doen naar DNA- en RNA-moleculen. Daarmee ontdekte ze onder meer hoe chemotherapieën op moleculair niveau kankercellen doden.

Prof. dr. ir. Jan van Hest
Hoogleraar Bio-organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven

Jan van Hest combineert kunstmatig gemaakte moleculen met biologische componenten tot nieuwe materialen, waarmee je bijvoorbeeld medicijnen door het lichaam kunt transporteren. Hij maakte als eerste de zogenoemde polymersomen - holle bolletjes die je, gevuld met eiwitten of medicijnen, een cel binnen kunt brengen.

Prof. dr. Pauline Kleingeld
Hoogleraar Ethiek en haar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen

Kleingeld geldt als een internationaal toonaangevend expert op het gebied van de Duitse filosoof Immanuel Kant. Ze verbindt zijn filosofie aan de hedendaagse filosofie, maar ook aan de gedragswetenschappen. Ook ontwikkelt ze nieuwe perspectieven over de vrije wil en het kosmopolitisme.

Prof. dr. Sjaak Neefjes
Hoogleraar Chemische Immunologie aan de Universiteit Leiden en het LUMC

Neefjes deed baanbrekende ontdekkingen over de werking van ons immuunsysteem. Die ontdekkingen hebben invloed gehad op de behandeling van kanker en infectieziekten, maar ook op auto-immuunziekten en MS. Neefjes geldt als een wetenschappelijke duizendpoot, die inzichten uit de scheikunde, celbiologie en immunologie met elkaar combineert.

Stevinpremies

Prof. dr. Ton Schumacher
Groepsleider Molecular Oncology & Immunology bij het Antoni van Leeuwenhoek



Schumachers werk opende de deur naar een gepersonaliseerd kankervaccin. Hij staat bekend als een internationaal toonaangevende onderzoeker op het gebied van immuuntherapie tegen kanker. Ook was hij betrokken bij doorbraken op het vlak van genetisch manipuleren van T-cellen, wat een nieuwe behandeling tegen bloedcelkanker opleverde.

Prof. dr. Linda Steg
Hoogleraar Omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen

Linda Steg probeert te achterhalen welke factoren milieuvriendelijk gedrag aanwakkeren. Mensen laten zich niet alleen leiden door rationele argumenten kostenplaatjes, is haar bevinding, maar ook door morele en milieuoverwegingen. Haar bevindingen kregen hun weerslag in het internationale klimaatbeleid.

Nieuws en Co besteedt vanmiddag uitgebreid aandacht aan de Spinozapremies. Het audiofragment wordt aan dit artikel toegevoegd zodra het beschikbaar is.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie