Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoe krijgen we meer vrouwen de politiek in?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijgen we meer vrouwen de politiek in?

Nederland is elf plaatsen gezakt op de wereldwijde ranglijst van genderongelijkheid, en dat is deels te wijten aan het verschil in politieke invloed tussen mannen en vrouwen. Wat kunnen we daaraan doen? Politicoloog Liza Mügge onderzocht het en vertelde erover bij Nieuws en Co.

Hoe we meer vrouwen de politiek in krijgen


De politieke macht is ongelijk verdeeld in ons land. Vooral in de lokale politiek liegen de cijfers er niet om: van alle Nederlandse burgemeesters is maar 25% vrouw, en bijna een derde van de gemeenten heeft zelfs geen enkele vrouwelijke wethouder. In de landelijke politiek gaat het iets beter – ongeveer 40% van de ministers en 35% van de Kamerleden is vrouw – maar ook daar is nog winst te behalen.

Bewust op zoek naar vrouwen

Hoe kunnen we de man-vrouwverhouding in de politiek meer gelijktrekken? Samen met twee collega's schreef politicoloog Liza Mügge daarover een rapport in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er is een relatief lage instroom van vrouwen in de politiek, zegt Mügge, en tegelijkertijd een hoge uitstroom en een lage doorstroom. "In het proces van politieke vertegenwoordiging zitten heel veel stapjes waarin vrouwen eerder uitstromen dan mannen."

Wat de politiek daar bijvoorbeeld aan kan doen, zegt de onderzoeker, is diverser recruteren – dus in het selectieproces bewust op zoek gaan naar vrouwen. En ook het aanbieden van trainingen aan vrouwelijke aspirant-politici kan helpen.

Mannen in blauwe pakken

Maar het moet ook beter aan de aanbodkant: de vijver van vrouwen die een politieke carrière wel zien zitten, moet groter worden. Om dat te bereiken, moeten er volgens de onderzoeker meer vrouwelijke rolmodellen komen. "Anders blijven we dat beeld reproduceren dat politiek iets is voor mannen in blauwe pakken."

Ook de media spelen daar een belangrijke rol in, zegt Mügge. "We weten uit Amerikaans onderzoek dat als jonge meisjes en vrouwen vrouwelijke politici campagne zien voeren in de media, ze dan thuis gaan praten over politiek. En dat heeft als effect dat ze zelf ook politiek geëngageerd raken. Dus dat is heel erg belangrijk."

Waarom is het belangrijk om vrouwen in de politiek te hebben? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie