Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Hoe kun je geld verdienen met de steeds populairder wordende NFT's?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kun je geld verdienen met de steeds populairder wordende NFT's?

De allereerste tweet ooit, mêmes, het geheime recept van een saus of digitale kunstwerken. Na de crypto's maakt nu de Non-Fungible Token, ook wel NFT, een enorme opmars in de digitale wereld. Het kopen van een digitaal object wat enkel aan jou toebehoort. En wie dat goed aanpakt, kan daar ook nog eens heel goed geld mee verdienen.

Video niet beschikbaar

"Een NFT is een digitaal eigendomscertificaat dat je kunt koppelen aan bijvoorbeeld een afbeelding, liedje of video", legt trendwatcher Jarno Duursma uit. "Met behulp van nieuwe technologie kun je een certificaat maken die je kunt koppelen aan een digitaal object waarmee je zegt: dit is een uniek en authentiek exemplaar waar er maar één van bestaat. Het feit dat het uniek is, maakt dit zo bijzonder."

De allereerste tweet is een goed voorbeeld van een NFT. "Daar is zo'n certificaat aan gekoppeld. Dat certificaat is verhandeld, daar konden mensen op bieden en daar is 2,9 miljoen op geboden. Dat laat zien dat die eerste tweet iets waard is. Ondanks dat de gewone tweet nog online staat, hebben wij wereldwijd besloten dat dat iets waard is."

Hoe veilig is het?

Er zijn veel platformen waar je een NFT kunt verhandelen of kopen. "De grootste is 'opensea'. Daar vindt veruit de grootste handel plaats", zegt Duursma.

Volgens duursma is de handel in NFT relatief veilig. "Voordat je een NFT koopt, moet je een crypto portemonnee kopen. Je koopt een NFT en als dat profiel geverifieerd is, is dat gewoon veilig. Maar verlies je dat wachtwoord of ben je daar slordig mee, dan kun je net als bij cryptovaluta gehackt worden en dan ben je alles kwijt."

Nieuw verdienmodel

Stel je bent enorme fan van een artiest en die artiest maakt een nieuw liedje, dan kun je daar zomaar eens veel inkomsten met NFT's mee genereren als dat goed uitpakt. "Met een NFT-contract afspreken dat je als koper bijvoorbeeld 2,5% krijgt van de wereldwijde streaming inkomsten."

"Daarmee kan je als fan onderdeel worden van het merk. Die fan gaat vervolgens zijn best doen om die streaming inkomsten te laten toenemen. De hele NFT-technologie creëert allerlei nieuwe media- en verdienmodellen voor artiesten, sporters, influencers, etc."

De NFT-hype

Een van de redenen dat de NFT's juist nu zo populair zijn, is volgens Duursma de pandemie. "Mensen zaten thuis, gingen zich verdiepen in crypto en nieuwe verdienmodellen. Dan heb je een aantal internetberoemdheden die daarover praten en dan is daar belangstelling voor. Bestaande mediabedrijven kunnen hun bestaande mediabibliotheek vermarkten."

Wil jij je ook verdiepen in de wereld van NFT's? Duursma geeft als tip om je gezonde verstand te gebruiken en er alleen maar geld in te stoppen wat je absoluut kwijt kan maken. Een handleiding voor de beginnende NFT'er vind je op deze website.

Hoe werkt de nieuwe technologie achter NFT's?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie