Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom honden zo extreem schattig kunnen kijken

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom honden zo extreem schattig kunnen kijken

Hondeneigenaren kennen het wel: die smekende oogjes, waardoor je je trouwe viervoeter acuut een extra stuk worst wilt geven. Dankzij nieuw onderzoek weten we nu hoe het komt dat honden zo aandoenlijk kunnen kijken.

Door de anatomie van verschillende rassen honden en wolven te bestuderen, kwamen onderzoekers erachter dat honden een sterk ontwikkelde oogspier hebben. Daarmee kunnen honden hun wenkbrauwen optrekken om hun ogen groter te maken. Het resultaat: een extra zielige blik die onze harten doet smelten.

De oogspier is waarschijnlijk verder ontwikkeld nadat de hond is gaan samenleven met de mens, want de wolf – de wilde voorouder van de hond – blijkt hem niet te hebben.

Honden spannen ons voor hun karretje

Het zou best eens kunnen dat wij mensen zelf de hand in hebben gehad in de ontwikkeling van die spier, omdat we honden er onbewust al tienduizenden jaren op hebben geselecteerd.

"Die grote oogjes, die opgetrokken wenkbrauwen, dat roept in ons een impuls op om dat te gaan beschermen, om dat eten te geven", zegt evolutionair bioloog Maurijn van der Zee in Nieuws en Co.

"En dat hebben we misschien per ongeluk al tienduizenden jaren geleden gedaan." Honden hebben in de loop van de tijd geleerd om zo naar de mens te kijken, en ons op die manier voor hun karretje te spannen. En wij trappen daar gewoon in.

Kleine studie

Van der Zee plaats wel een kleine kanttekening bij het onderzoek: "Als je heel goed naar de data gaat kijken, is het niet supersterk. Want ze hebben naar zes honden en vier wolven gekeken, dat is niet veel. Dus het is niet om van je stoel af te vallen. Maar samen met al die andere studies die gepubliceerd zijn, laat het toch wel zien dat mensen een grote invloed hebben gehad."

Die smekende hondenogen hebben we misschien aan onszelf te danken

Wist je dat honden in de loop van de tijd steeds meer op de mens zijn gaan lijken? In dit artikel van NPO Focus lees je daar meer over.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie