Wetenschap & Techniek
NTR

Bereken hier hoeveel je voor je droomhuis moet bieden

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bereken hier hoeveel je voor je droomhuis moet bieden

Heb je je droomhuis op het oog, maar weet je niet precies hoeveel je moet bieden? Een Nederlandse wiskundige had hetzelfde probleem, en bedacht de oplossing: een simpele formule. Daarmee kun je precies de ideale hoogte van je bod uitrekenen.

Zonde om zo’n mooi stukje gereedschap voor jezelf te houden, dacht wiskundige Tim Baarslag van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hij sloeg de handen ineen met het wetenschapsprogramma Focus, en dat leverde Tims huizenbiedalgoritme op. Probeer het hier zelf uit!

{iframe "https://www.ntr.nl/html/focus/huizenbodalgoritme/" height="1340" }

Je kunt hiermee dus niet alleen het juiste bod uitrekenen voor je droomhuis, maar ook voor een huis waarover je nog een beetje twijfelt. Of wat misschien wel perfect is, maar niet op de ideale plek staat. Gewoon het 'droomhuis-schuifje' een stukje naar links of rechts verplaatsen.

Het sommetje dat achter dit formulier zit is eigenlijk heel simpel. Voor de liefhebber is hier de achterliggende formule: P(x ≥ max(Y1,...,Yn)) > α. Het laat mooi zien wat je met een zogenoemd algoritme kunt doen. Focus duikt vanavond dieper in de wereld van algoritmes. Focus Radio sprak deze week met hoogleraar besliskunde Chris Snijders over de relatie tussen mens en computer:

Computer vs. de mens

P.S.: Tim Baarslag heeft zijn best gedaan om de formule zo nuttig en betrouwbaar mogelijk te maken, maar het blijft een hulpmiddel. Tim, Radio1 en Focus zijn niet verantwoordelijk voor het eventueel mislopen van je droomhuis bij gebruik van het huizenbiedalgoritme.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie