Wetenschap & Techniek
BNNVARAKRO-NCRVVPRO

Van drie keer naar Mars in een maand tot toeristen in het heelal: de ruimtevaarthoogtepunten van 2021

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Van drie keer naar Mars in een maand tot toeristen in het heelal: de ruimtevaarthoogtepunten van 2021

2021 was een mooi jaar voor iedereen die gespecialiseerd is in ruimtevaart en sterrenkunde. "In tegenstelling tot verschillende collega’s hier bij de krant, ging vrijwel alles door in de ruimtevaart. In de ruimte is er natuurlijk ook genoeg ruimte om 1,5 meter afstand te houden..." In Het Geluid Van zet ruimtevaartdeskundige George van Hal van de Volkskrant zijn hoogtepunten van het afgelopen jaar op een rij.

De Marsmissies

Een belangrijke maand was februari, daarin slaagden maar liefst drie missies naar Mars. Met de landing van het Amerikaanse Marswagentje Perseverance (‘Volharding’) als hoogtepunt. Ook China en de Verenigde Arabische Emiraten kwamen met onder meer een satelliet en ruimtesonde aan bij Mars. "Dat moet je niet onderschatten – ongeveer de helft van de missies naar Mars mislukt", vertelt Van Hal, die onder de indruk was van de Amerikaanse missie: "Een uit het boekje."

Dat ook de Verenigde Arabische Emiraten zich melden als nieuwe speler in het heelal, komt voort uit 'een mengelmoes tussen prestige en nationalisme'. "Het rijke oliestaatje wil laten zien dat ze ook op technologisch vlak wat in de melk te brokkelen hebben." En daarvoor is een Marsmissie uitermate geschikt, vindt Van Hal. Het spreekt tot de verbeelding. "Want Mars heeft een heel duidelijk wow-effect op mensen. En het is wetenschappelijk ook interessant omdat het een soort spiegel van onze eigen planeet is."

Ruimtetoerisme

2021 was ook het jaar van de ruimtetoerist. Want er gingen gewone stervelingen mee met de eerste commerciële vlucht van de Crew Dragon van ruimtevaartbedrijf SpaceX – missienaam: Inspiration4. Deze trip niet te verwarren met 'de veredelde achtbaanritjes' van miljardairs Jeff Bezos (Blue Origin) en Richard Branson (Virgin Galactic). Deze tak van ruimtetoerisme gaat snel groter worden, verwacht Van Hal. "SpaceX wil ook ruimtetoeristen in een baan om de maan brengen. Een Japanse miljardair is al een keer naar het ISS geweest. Voor grote bedrijven en merken is dit uitstekende marketing én er is ook gewoon geld mee te verdienen."

Hoe serieus iemand als Elon Musk, de eigenaar van SpaceX, wordt genomen door NASA, ESA en andere grote partijen? "Dat moet je niet onderschatten. Sommige plannen zijn echt nog onhaalbaar, neem mensen naar Mars. Maar SpaceX doet het op sommige gebieden beter dan NASA of Boeing. En ja, het zijn ook een beetje cowboys, maar ze maken hun bluf meer dan eens waar."

James Webb

Tot slot noemt Van Hal ook de lancering van de James Webb-ruimtetelescoop als een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar. "We kunnen daarmee echt tot zeer dichtbij de Oerknal komen – zo’n 150 miljoen jaar erna. Geweldig!"

En waar Van Hal in 2022 het meeste naar uitkijkt? "NASA komt met een grote SOS-raket die mensen naar de maan moet brengen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie