Wetenschap & Techniek

Hoe wegen de aarde in 600.000 vakjes verdelen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wegen de aarde in 600.000 vakjes verdelen

Door de aanleg van wegen bestaat de natuur op aarde uit steeds kleiner wordende ‘hokjes’, waarschuwt een internationaal team van onderzoekers. Zij maakten een wereldkaart waarop dit te zien is. Lang niet alle wegenloze gebieden blijken beschermd te worden.

Zo’n 80 procent van de natuur op aarde is ‘wegloos’. Dat lijkt veel, maar niet als je je bedenkt dat dit enorme natuurgebied is verdeeld in 600.000 kleine vakjes. De helft van deze vakjes is minder dan een vierkante kilometer groot. Slechts 7 procent van deze vakjes is groter dan 100 km2. Een conclusie is dat de leefgebieden van dieren dus steeds kleiner worden.

De onderzoekers analyseerden de grootte van de vakjes natuur op aarde en brachten die in kaart (zie foto). Rood zijn de gebieden waar er maximaal 1 km zit tussen twee wegen. De grootste natuurgebieden zijn blauw. Op de kaart is te zien dat in Afrika de gebieden gemiddeld groter zijn dan in Europa. Daarbij bleek uit het onderzoek, niet geheel verrassend, in de blauwe gebieden de meeste diversiteit in natuur te vinden was.

Geen bescherming

Voor de analyse gebruikten de onderzoekers Open Street Map, een soort gratis Google Maps dat voor iedereen toegankelijk is. In dit systeem bekeken ze alle vakjes natuur, met uitzondering van oceanen, Groenland en Antarctica.

Veel van de blauwe wegenloze gebieden blijken onbeschermd. Daarom doen de onderzoekers een dringend beroep op de internationale gemeenschap om ook deze wegenloze gebieden voor de toekomst te bewaren.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van de De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie