Wetenschap & Techniek
MAX

Wordt de film 'The Pod Generation' in de toekomst werkelijkheid?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de film 'The Pod Generation' in de toekomst werkelijkheid?

Dystopie of toekomstmuziek: een kunstbaarmoeder waarin een baby gedragen en gebaard kan worden. Het is het thema van de film The Pod Generation, die nu in de bioscoop draait. Het zou een uitkomst kunnen zijn voor moeders die carrière willen maken en daarbij niet ‘gestopt’ willen worden door een zwangerschap. Gynaecoloog en hoogleraar Guid Oei werkt aan de TU Eindhoven mee aan de ontwikkeling van een echte kunstbaarmoeder, vertelt hij in Villa VdB.

De film, waarin in een futuristische wereld een jong stel kan kiezen voor een huurbaarmoeder, is niet geheel onrealistisch, denkt Oei. "De wetenschap gaat harder dan je denkt en de techniek ontwikkelt zich. Het is ook heel goed dat er zo’n film is want hierdoor komt de discussie op gang."

In Eindhoven wordt aan de Technische Universiteit gewerkt aan een soort couveuse 2.0. Het is een couveuse gevuld met water die de natuurlijke baarmoeder zoveel mogelijk nabootst. Inclusief navelstreng en de stem van de moeder. Die is vooral bedoeld om te vroeg geboren baby’s een betere kans op overleven te geven.

Wetenschap gaat hard

In de film The Pod Generation gaat een bevruchte eicel gelijk de kunstbaarmoeder in, zodat de moeder geen seconde de baby zelf hoeft te dragen, of te baren. "Dat is nog sciencefiction maar de wetenschap gaat hard", zegt Oei. Vooral regelgeving zit een echte invoering in de weg, want technisch kan er al een hele hoop.

"Het debat in de maatschappij moet nog volop gevoerd worden. Of we dit wel wenselijk vinden. Veel mensen maken zich zorgen over wat een kunstbaarmoeder betekent voor de relatie tussen moeder en kind. Dat debat moet gevoerd worden. Maar je kan wel een baarmoeder ontwikkelen waarin interactie tussen ouder en kind mogelijk is."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie