Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Sterk verbeterde brein-computer-interface laat verlamde mensen weer 'praten'

foto: Noah Berger/Nature
  1. Nieuwschevron right
  2. Sterk verbeterde brein-computer-interface laat verlamde mensen weer 'praten'

Nieuwe hersenimplantaten maken het mogelijk voor verlamde mensen om weer te kunnen communiceren. Neurowetenschapper Nick Ramsey zou graag nog een stapje verder gaan, met een hersenimplantaat dat geschikt is voor allerlei verschillende hersenaandoeningen.

#16 - Breinchip laat verlamde mensen praten: what’s next? - Kennis & Co

"Een kantelpunt in de ontwikkeling van BCI-technologie die de communicatie van verlamde mensen probeert te herstellen", vindt de neurowetenschapper Nick Ramsey. Hij heeft het over twee studies in het blad Nature waarbij wetenschappers erin zijn geslaagd woorden uit het brein van verlamde mensen te vissen, zodat die als het ware weer konden praten.

De patiënten hadden een implantaat in hun hersenen gekregen dat hersensignalen kan opvangen. Die signalen werden vervolgens geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie De proefpersonen konden daardoor weer communiceren met een snelheid van zo’n 60 tot 70 woorden per minuut. Ter vergelijking: in een gemiddeld gesprek komen zo’n 160 woorden per minuut voorbij.

Wat is een brein-computer-interface?
Een brein-computer-interface (BCI) is een directe verbinding tussen het brein en een computer, waarbij de overdracht van signalen zowel draadloos als bedraad kan plaatsvinden. In de jaren negentig van de vorige eeuw begonnen experimenten waarbij elektroden werden verbonden met zenuwcellen in het brein van verlamde mensen.

In 2006 werd voor het eerst een grote hoeveelheid elektroden gebruikt, in het brein van een persoon met een beschadiging aan het ruggenmerg, om het maken van bewegingen weer mogelijk te maken. Door zulke elektroden te plaatsen in de spraak- en bewegingscentra in het brein, wordt voor sommige mensen weer een zeer beperkte vorm van communicatie mogelijk.

In Nederland zijn zo’n 175 patiënten voor wie de technologie interessant is, vertelt Ramsey in de podcast Kennis & Co, en in de hele westerse wereld gaat het om een paar duizend mensen. Daarmee doemt ook meteen een probleem op: de doelgroep is zo klein, dat het voor bedrijven nauwelijks interessant is om op de markt te brengen.

Universeel implantaat

Tegelijkertijd is het zo dat implantaten ook worden gebruikt bij andere aandoeningen, zoals epilepsie en Parkinson. Zou het niet mogelijk zijn om een universeel implantaat te ontwikkelen, wat gebruikt kan worden voor al die verschillende aandoeningen? Dat zou de ontwikkeling wellicht betaalbaarder kunnen maken.

"Ik ben ervan overtuigd dat dat de enige weg is", zegt Ramsey daarover. "Mijn idee zou zijn om een deel van de schedel te vervangen door een plastiek met elektroden daarin. Dat klinkt heel ernstig, maar dat is in de neurochirurgie een heel veilige methode. Elk gespecialiseerd bedrijf kan daar dan een eigen chip in zetten."

Concurrentie

Een mooi idee misschien, maar lastig te realiseren. "Bedrijven beconcurreren elkaar. Ze zijn niet bereid om allemaal dezelfde standaard te gebruiken. Het is onmogelijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen."

Luister hier naar het hele gesprek met neurowetenschapper Nick Ramsey:

#16 - Breinchip laat verlamde mensen praten: what’s next? - Kennis & Co

Ster advertentie
Ster advertentie