Wetenschap & Techniek
NTR

Bezoekje aan dokter Google kan ook positief effect hebben

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Bezoekje aan dokter Google kan ook positief effect hebben

Een bezoekje aan dr. Google om te achterhalen wat voor ziekte je hebt: helemaal niet zo'n gek idee. Het maakt patiënten namelijk beter in het diagnosticeren van kwalen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Veel medisch specialisten zijn er niet zo happig op, al die patiënten die op internet gaan opzoeken wat er nu precies aan ze scheelt. Vaak leidt het er alleen maar toe dat mensen zich kwalen gaan inbeelden die ze helemaal niet hebben, is het idee. Daar bestaat zelfs een term voor: 'cyberchrondrie' - angst over je gezondheid als gevolg van zoeken op het web.

Maar uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in JAMA Network Open, rijst een ander beeld op. Vijfduizend mensen kregen een lijstje met symptomen en moesten zich voorstellen dat een naaste deze symptomen vertoonde. Op basis van die symptomen moesten een diagnose stellen.

Betere diagnose

Vervolgens mochten ze informatie opzoeken op het internet, om daarna nogmaals een diagnose te stellen. Die tweede diagnose bestond niet uit allerlei ziekten die niet van toepassing waren, maar was juist duidelijk duidelijk beter. Het kan met andere woorden ook goed uitpakken om patiënten op internet naar hun eigen kwaal te laten zoeken, denken de onderzoekers.

Een kanttekening bij het onderzoek is wel dat de proefpersonen zich moesten inbeelden dat iemand anders de kwaal had. Hypochonders dichten juist zichzelf allerlei kwalen toe die ze niet hebben. Er is dus een mogelijkheid dat de uitkomst van het onderzoek anders was geweest als mensen met hun eigen symptomen aan de slag hadden gemoeten.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie