Wetenschap & Techniek

5G of weg ermee?

foto: De Kennis van Nufoto: De Kennis van Nu
  1. Nieuwschevron right
  2. 5G of weg ermee?

[NTR] Het snelle mobiele internet 5G is inzet van een internationaal politiek steekspel, en een deel van de burgers maakt zich zorgen om de veiligheid ervan. Maar wat voor 5G krijgen we nu precies, wat kun je ermee?

Krijgen we binnenkort echt 5G?

Ja, we krijgen binnenkort 5G, maar het is nog niet de allersnelste. De veiling betreft de frequenties 700, 1400 en 2100 MHz, waarbij uitgerekend de laagste van die drie beschikbaar komt voor 5G. Toch heeft dat ook meerwaarde: het maakt landelijke dekking makkelijker. Want lage frequenties komen ver - de allerlaagste radiogolven kunnen door muren dringen -, terwijl de hoogste frequenties zich al laten tegenhouden door een boomblad. Met 700 MHz kunnen providers met relatief weinig zenders het hele land bedekken.

Bovendien: het nieuwe netwerk geeft dan niet meteen de meeste ruimte en dus ook niet de hoogste downloadsnelheden, maar het zal wel degelijk sneller zijn dan het huidige 4G.

Het is goed dat we 5G gaan gebruiken.

Wat kun je nu precies met 5G?

Hogere downloadsnelheden zijn natuurlijk fijn, maar wat is nu echt de meerwaarde van 5G? Kijk naar de mensen die er echt om staan te springen. Zoals een Groningse ondernemer die drones laat vliegen over flatgebouwen en bruggen, zie je woensdagavond bij De Kennis van Nu. Zijn camera’s schieten haarscherpe beelden en sturen dat meteen via het snelle mobiele netwerk naar de computer.

Zo ziet het systeem automatisch de fijnste scheurtjes en dan kan onderhoudspersoneel er direct op af. Dat moet hun werk makkelijker maken en gebouwen veiliger. Alleen met 5G werkt dit goed, dus hij telt de dagen af tot het netwerk er is.

Zo zijn er meer mogelijkheden: wagentjes die in havens zelfstandig kunnen rijden, een topchirurg die op grote afstand kan opereren. De techniek is veelbelovend. Voor de consument kan supersnel mobiel internet op termijn ook andere voordelen hebben. Waar heb je straks nog thuis-wifi voor nodig?

Zijn radiogolven gevaarlijk?

Ondertussen woedt de discussie gewoon door. Zijn de radiogolven waar 5G mee werkt nu gevaarlijk of niet? Het wetenschappelijke antwoord lijkt: Nee, al kunnen ze ons wel – heel licht – opwarmen. Golven voor radio, tv, of mobiele netwerken brengen water in beweging en dat produceert warmte. Met dat principe warmt een magnetron eten op. Maar waar een magnetron al snel zo’n 1000 watt gebruikt, zendt een mobiele telefoon met 1 watt en een wifi-zender met 0,1 watt.

De golven verliezen hun energie bovendien kwadratisch: als je niet op tien meter maar twintig meter afstand van een zender staat, wordt de straling vier keer zo laag.

Als je toch bang bent voor straling, kun je beter oude zenders voor 2G en 3G aanpakken, zegt Toon Norp, 5G-onderzoeker bij TNO. Want die werken minder efficiënt. Ze moeten dus krachtiger zenden om evenveel appende en bellende Nederlanders te bedienen. "Het is net als in het verkeer, als je de uitstoot van auto’s wil aanpakken, kun je beter de oude vieze diesels van de weg halen dan de nieuwe elektrische wagens".

De Kennis van Nu onderzoekt vanavond of de weerstand tegen 5G ergens op is gebaseerd, in de uitzending '5G of weg ermee?'
NPO2, woensdag, 22.15 uur

Bij Focus praat vrijdag een uur lang met Bert Smolders, hoogleraar aan de TU Eindhoven in de vakgroep Electromagnetisme met als specialisatie “Slimme antennes”.
NPO Radio1, vrijdag 02.00 uur

Luister ook:

5G

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co.
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus.
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie