Wetenschap & Techniek
NTR

Ecoloog Edwin Pos is Wetenschapstalent 2021

foto: New Scientistfoto: New Scientist
  1. Nieuwschevron right
  2. Ecoloog Edwin Pos is Wetenschapstalent 2021

De evolutionair ecoloog Edwin Pos is gisteravond uitgeroepen tot het Wetenschapstalent 2021. De 34-jarige onderzoeker ontving de prijs, uitgeloofd door het wetenschapsblad New Scientist, onder meer omdat hij in zijn onderzoek meerdere wetenschappelijke disciplines met elkaar weet te verbinden.

(Bovenstaand gesprek werd eerder deze week opgenomen, nog voor de prijsuitreiking)

Een van de onderzoeken van Pos richt zich op zeldzame soorten in het Amazoneregenwoud. De data die hij daarover verzamelt analyseert hij vervolgens met complexe wiskundige technieken. Pos hoopt dat die aanpak de natuur ten goede komt: "Uit kunnen rekenen welke processen de dynamiek van een ecosysteem beschrijven, geeft handvatten om diezelfde natuur beter te kunnen beschermen", laat hij weten in een begeleidend persbericht.

De jury looft met name de grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die Pos etaleert. Nog maar drie jaar na zijn promotie speelt hij al een belangrijke rol in internationale wetenschappelijke samenwerkingen en is hij bovendien wetenschappelijk directeur van de Botanischte Tuinen Utrecht geworden, aldus een van de juryleden.

Ook de originaliteit van zijn onderzoek val op: "Pos breekt met klassieke benaderingen in de ecologie en breidt hiermee de gereedschapskist van ecologen uit", zegt Joris Janssen, jurylid en hoofdredacteur van New Scientist.

Focus sprak voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar al met Joris Janssen over de grootste wetenschappelijke talenten van de lage landen:

Ster advertentie
Ster advertentie