Buitenland
AVROTROS

'Het Amazonegebied gaat niet meer van de agenda af'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Amazonegebied gaat niet meer van de agenda af'

Al jarenlang zet criminoloog Tim Boekhout van Solinge zich in om branden in het Amazonegebied onder de aandacht te brengen. Met de enorme aandacht van de laatste weken, lijkt er eindelijk iets te zijn veranderd. "Het staat op de agenda en het gaat er niet meer af. Dat is goed nieuws", zegt hij in Radio EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Momenteel woeden het grootste aantal en de meest intense bosbranden sinds 2010. "De branden ontstonden ook nog eens veel eerder dan normaal", zegt Boekhout van Solinge. "Er is altijd wel brand in de Amazone, maar dan pas in september. Nu was dit een zeer nat jaar voor Braziliaanse begrippen en beginnen de branden veel eerder. Dat duidt op het massaal aansteken ervan."

'Nu verandert er iets'

Boekhout van Solinge vindt de situatie triest, maar ziet ook het positieve. Hij bezoekt Brazilië geregeld, met als doel om de branden onder de aandacht te brengen en er iets aan te doen. "Het is georganiseerde misdaad. Dat er nu veel aandacht voor is, is positief. Je ziet nu dat er iets verandert, de president grijpt in."

Afgelopen weekend gaf de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aan het leger te betrekken bij het tegengaan van de branden. De landen op de G7-top kwamen overeen om Brazilië technisch en financieel te ondersteunen om de branden te bestrijden.

Steun van Bolsonaro

Toch ziet hij diezelfde president Bolsonaro ook als boosdoener van het ontstaan van die massale branden. "Het zijn geen branden zoals in Zuid-Europa. Deze branden worden uitgebreid voorbereid door boeren die ze aansteken." Het regenwoud moet plaatsmaken, onder andere voor sojaplantages.

Boekhout van Solinge zag het met eigen ogen gebeuren, toen hij laatst in Brazilië was. "Boeren trekken zich minder aan van dit soort illegale praktijken, ze voelden zich namelijk gesteund door Bolsonaro." Met die steun zal het, nu de internationale politiek zich fel uitspreekt tegen de branden, mogelijk snel gedaan zijn. "Brazilië is bij uitstek een land dat het moet hebben van de export van allerlei producten. Als landen dreigen met opschorten van handel, dan zie je nu direct dat ze daar gevoelig voor zijn."

Amazonebranden na G7 op politieke agenda

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie