Nederlander op zoek naar mythische uitgestorven vogel
- Nieuws
- Nederlander op zoek naar mythische uitgestorven vogel
De komst van de Nederlandse kolonisten op het eiland Mauritius betekende het einde van de fameuze dodo. Aardwetenschapper Kenneth Rijsdijk kondigde in Nieuws en Co aan dat hij wat van die historische ‘schuld’ zal proberen in te lossen door op zoek te gaan naar nieuwe dodo-skeletten. Want die zijn bijzonder schaars.
Voor de 18e eeuwse Nederlandse kolonisten was het een compleet raadsel. Ieder dier was toch een creatie van God? Hoe kon het dat die dekselse dodo opeens verdwenen was? Volgens Rijsdijk in ieder geval niet doordat de Nederlanders het beest opaten.
"Die mythe is heel onwaarschijnlijk," vertelt de wetenschapper. "Wel vermoeden we dat de eieren van het dier geplunderd werden door de ratten en varkens die Nederlanders en andere nationaliteiten op het eiland hadden uitgezet. Bij een gebrek aan eerdere natuurlijke vijanden legde de dodo die eieren gewoon op de grond. Bovendien kende Mauritius voor de mens ook al een grote rattenplaag."
Beluister hier het gesprek uit Nieuws en Co terug:
Ook met de bewaring van het stoffelijk overschot van het dier was het op een moment bijzonder slecht gesteld. Een hoofd en een klauw (van een exemplaar in Oxford) en een bovenkaak en twee beenderen uit de Praagse kunstcollectie van de Keizer Rudolf II. Dat was alles wat de mens van de dodo nog had, totdat er in de tweede helft van de 19e eeuw naar nieuwe fossielen gezocht werd.
Ruim vier ton voor dodo-skelet
Ook nu zijn dodo-overblijfselen schaars, het is niet voor niets dat een geveild Engels exemplaar gisteren meer dan 405.400 euro opbracht. Dat is ‘maar’ een onvolledig exemplaar, dat gereconstrueerd werd uit de beentjes van verschillende dodo’s. Volgens de historische expert van de veiling, Rupert van der Werf, bestaan er zelfs meer skeletten van de Tyrannosaurus rex dan van de beroemde vogel.
Bestaan er dan echt geen volledige exemplaren? "Toch wel", zegt Rijsdijk. "In 1900 vond een kapper op Mauritius twee volledige skeletten. Die staan nu in de natuurhistorische musea van Mauritius en Zuid-Afrika."
Met een beurs die hij van de National Geographic Foundation heeft gekregen zal Rijsdijk de eerdere vindplaats van de twee skeletten opnieuw bezoeken. De toekomst moet uitwijzen of hij er ook nieuwe dodo’s zal vinden.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)