Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Leren reanimeren kan ook met Virtual Reality

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Leren reanimeren kan ook met Virtual Reality

Als je een reanimatiecursus hebt gedaan, moet je regelmatig je kennis bijspijkeren. Uit onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum blijkt dat dat niet per se via een trainer hoeft: het kan ook met behulp van Virtual Reality. En ook voor mensen die nog niet kunnen reanimeren is de VR-training een goede opstap.

leren reanimeren met een vr cursus


Tijdens de VR-cursus leer je onder andere met welke snelheid je moet reanimeren, waar je moet drukken en met hoeveel kracht. Door de VR-bril zie je iemand die is gestopt met ademen en gereanimeerd moet worden.

Heftige en emotionele ervaring

De hele setting is behoorlijk confronterend, vertelt arts-onderzoeker Kees van der Wulp, die de training uitprobeert voor Nieuws en Co. "Je ziet een echt persoon voor je en die beweegt ook op jouw reanimatie. En je merkt dat de omgeving onrustig is, er zijn spanningen, er is ook emotie, dus dat is best wel heftig."

Voor zorgprofessionals die een jaarlijkse opfriscursus nodig hebben, blijkt de VR-cursus net zo goed te werken als een cursus met een trainer. En dat kan een hoop tijd schelen, want een reguliere opfriscursus kost vaak vier uur, terwijl de VR-variant maar twintig minuten duurt.

Laagdrempelige training

Mensen die nog niet eerder hebben geleerd te reanimeren, blijken met een face-to-face cursus wel nog steeds iets betere resultaten te boeken dan via VR. Het ritme van reanimeren krijgen mensen ook via VR goed te pakken, maar hoe diep je de borst moet indrukken leren ze beter in een training met een instructeur.

Toch heeft de VR-cursus ook voor mensen zonder enige reanimatie-ervaring wel potentie, denken de onderzoekers, omdat de training erg laagdrempelig is. Als op die manier meer mensen leren reanimeren, zullen ze ook eerder geneigd zijn te helpen in een noodsituatie. "En het belangrijkste is dat er iets gedaan wordt, iets is beter dan niets."

Ben je zelf ook benieuwd? Download de app LifeSaver VR gratis op je telefoon.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie