Wetenschap & Techniek

Moet de verbeelding aan de macht voor de energietransitie?

NTR
foto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de verbeelding aan de macht voor de energietransitie?

Met een positieve blik naar de energietransitie kijken, kunnen we dat? Politicoloog Jesse Hoffman probeert mensen met zijn projecten de toekomst als het gaat om de energietransitie positiever te verbeelden.

De klimaattop in Glasgow is een week aan de gang. Daar worden belangrijke keuzes gemaakt in hoe we om moeten gaan met klimaatverandering. En als het om het klimaat gaat, zien we een hoop doemscenario’s voorbijkomen. Hoffman bestudeert hoe we meer verbeeldingskracht, betrokkenheid en vindingrijkheid kunnen creëren in het aanpakken van klimaatopwarming.

Verbeelding van de toekomst

"We proberen vanuit de wetenschap iets in gang te zetten, vanuit het thema 'verbeelding van de toekomst'". Hoe doe je dat precies? "Meestal beginnen we met iets dat al bekend is vanuit de wetenschap, bijvoorbeeld zeespiegelstijging. Van daaruit proberen we meerdere toekomsten in beeld te brengen. En op basis daarvan laten we zien wat de opties zijn."

Hoffman maakt deel uit van de Urban Futures Studio, een instituut waarin wetenschappers uit verschillende vakgebieden samenkomen om na te denken over wetenschap en beleid. Dat doen ze onder meer door zogenoemde soft spaces te creëren, plekken waar je met elkaar buiten de schijnwerpers op een veilige manier over omstreden onderwerpen kunt praten.

Stad zonder fossiele brandstof

Zo hebben de Urban Futures Studio eerder bijvoorbeeld een wedstrijd uitgeschreven waarbij ook kunstenaars en filosofen mochten nadenken over een stad waarin fossiele brandstoffen geen rol meer spelen. Dat was een manier om nieuwe ideeën te verzamelen, maar bleek ook tot andere gesprekken te leiden.

Dat omdenken kan waardevol zijn. Want vraag mensen naar hun eerste associatie met klimaatverandering "en de kans is groot dat je negatieve associaties krijgt", aldus Hoffman, "zoals zeespiegelstijging of klimaatrampen." Maar je kunt ook een positief gesprek voeren, benadrukt hij, bijvoorbeeld over elektrische auto's waar je tegelijkertijd energie in kunt opslaan.

Ster advertentie
Ster advertentie