Naar homepage
Binnenland

De Algemene Rekenkamer start langdurig en grootschalig onderzoek naar de energietransitie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Algemene Rekenkamer start langdurig en grootschalig onderzoek naar de energietransitie

De Algemene Rekenkamer gaat de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen nauwkeurig volgen en de Tweede Kamer van informatie voorzien. "Het is niet alleen dat we van gas naar elektriciteit gaan. Er komt veel meer bij kijken", zegt Arno Visser, de president van de Algemene Rekenkamer in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Volgens Visser zitten er veel kanten aan de energietransitie en zijn de politieke partijen vaak niet in staat om dit langdurig te volgen. Reden voor de Rekenkamer om hier een groot team op te zetten. "Kamerleden zitten vier, vijf of zes jaar in de Tweede Kamer, maar dit gaat misschien wel dertig jaar duren. Daarom moet je een partij hebben die het continu volgt", zegt de president van de Algemene Rekenkamer. "We gaan niet dertig jaar wachten met ons onderzoek en dan zeggen dat het allemaal niet goed was."

Maatregelen kabinet

De Rekenkamer gaat kijken wat voor maatregelen het kabinet wil nemen en in hoeverre die voornemens ook daadwerkelijk werkelijkheid worden. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de kosten en baten, naast de financiële vraagstukken, wordt ook onderzocht in hoeverre de overheid op koers ligt in de uitvoering van de duurzaamheidsambities en het garanderen van de leveringszekerheid. En vooral ook hoe die zich verhouden tot elkaar.

Ster advertentie
Ster advertentie