Nooit meer je medicatie vergeten met deze superpil
- Nieuws
- Nooit meer je medicatie vergeten met deze superpil
[NTR] Mensen vergeten nog regelmatig hun medicijnen in te nemen. Niet zo handig, want dit kan nadelige gevolgen hebben voor het behandelen van ziektes als malaria. Een mogelijke oplossing komt nu met een superpil, die tot twee weken in de maag kan overleven.
Volgens de WHO (World Health Organisation) neemt maar de helft van de mensen in geïndustrialiseerde landen hun lange-termijn medicijnen zoals voorgeschreven. Dat kost de gezondheidszorg niet alleen veel geld, het bemoeilijkt ook het bestrijden van ziektes als malaria. Als mensen zelf niet meer na hoeven te denken over het moment waarop ze hun medicatie innemen, zou dat een grote stap vooruit betekenen.
Pil geeft geleidelijk medicijn af
Amerikaanse onderzoekers hebben nu een pil gemaakt ter grootte van een visoliepil, die je moet doorslikken. Eenmaal in de maag neemt die een stervormige structuur aan. Hierdoor is de pil groot genoeg om in de maag te kunnen blijven en heeft hij de mogelijkheid om geleidelijk medicatie los te laten.
De capsule is getest op varkens met een medicijn tegen rivierblindheid. Bij de dieren werkte de pil naar behoren: gedurende twee weken kwam het medicijn geleidelijk vrij, waarna de ‘armen’ van de ster loslieten en de pil verder verteerd kon worden.
Verspreiding malaria tegengaan
Een dergelijke pil zorgt ervoor dat mensen hun medicatie nog maar één keer per week of zelfs één keer per maand moeten innemen. Dat maakt klinische testen voor artsen eenvoudiger, maar is ook prettiger voor de patiënt. Het zou zelfs bijwerkingen van de medicijnen kunnen reduceren omdat de medicatie nu gelijkmatiger in het lichaam komt.
De onderzoekers willen de pil nu ook testen voor andere ziekten, zoals HIV en tuberculose. De hoop is dat een dergelijke manier van medicijnen toedienen ervoor zorgt dat chronische ziekten op een effectievere manier kunnen worden bestreden en zo ook de verspreiding ervan vermindert.
De wetenschappers hebben een bedrijf opgericht, Lyndra, om de pil verder te ontwikkelen en hopelijk te commercialiseren in de toekomst. Wanneer dit precies gaat zijn, is helaas nog niet bekend.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).