Wetenschap & Techniek

De Man en de Maan, hoe loopt het af?

foto: De Man en de Maanfoto: De Man en de Maan
  1. Nieuwschevron right
  2. De Man en de Maan, hoe loopt het af?

[NTR] Wat gebeurde er in de periode nét na de oerknal? Om het antwoord op die vraag te vinden heeft de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt een radiotelescoop nodig op de achterkant van de maan. Vandaag staat de laatste aflevering van De Man en de Maan online.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Niemand had zich goed gerealiseerd van: dit komt op een Chinese militaire satelliet die naar de achterkant van de maan gaat

Marc Klein Wolt

Opkomende ruimtemacht China

Marc heeft één probleem: niemand is nog op de achterkant van de maan geweest. De Europese ruimtevaartorganisatie en de NASA verklaren hem min of meer voor gek. Zijn plan is te duur, te complex. Om zijn droom toch waar te maken, ging Klein Wolt in zee met opkomende ruimtemacht China.

Voor de podcast volgde documentairemaker Saar Slegers, Marc Klein Wolt drie jaar lang tijdens zijn samenwerking met de CNSA, de Chinese ruimtevaartorganisatie. Via videodagboeken die hij speciaal voor de podcast bijhoudt, ziet ze hoe zijn wetenschappelijke droom langzamerhand verandert in een diplomatieke (of: politieke) nachtmerrie.

Van misverstanden tot sabotage

Wekenlang volgden we Marc in zijn tocht om deze droom waar te maken. Samenwerken met de Chinese ruimtevaartorganisatie bleek niet slag of stoot te gaan. De grillen van de Chinese ruimtevaartorganisatie brachten een mix van onschuldige misverstanden, sabotage, wantrouwen, concurrentie en miscommunicatie. In de slotaflevering van De Man en De Maan hoor je hoe 'Ruimtevaart, cowboy style' afloopt.

De Man en de Maan nog niet geluisterd? Binge de spannende podcast nu in een keer op NPO Radio 1. De podcast kreeg 5 ballen in NRC.

De Man en de Maan

Nieuwe afleveringen van De Man en de Maan zijn te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie