Wetenschap & Techniek
NTR

Tien jaar tech: 'In 2010 hoorde je er echt bij als je een Blackberry had'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien jaar tech: 'In 2010 hoorde je er echt bij als je een Blackberry had'

Wat waren tien jaar geleden de populairste telefoons? En kun jij je nog een leven voorstellen zonder videostreamingdiensten als Netflix en Videoland? In nachtprogramma Focus blikt techdeskundige Tjitze Zijlstra terug op de technologische ontwikkelingen van de jaren 10.

Terugblikken op tien jaar technologie


In tien jaar tijd kan er een hoop veranderen op het gebied van tech. Waar we nu rondlopen met forse touchscreens op zak, kon het in 2010 allemaal niet klein genoeg. Tjitze Zijlstra had toen een Blackberry, vertelt hij, inclusief ieniemienie toetsenbord en een schermpje dat nu wel drie of vier keer in zijn huidige telefoon past.

Het toetsenbordje was toen juist een belangrijke reden om een Blackberry aan te schaffen, vertelt hij. "Dat toetsenbord ging gewoon missen, als je dan op zo’n scherm moest gaan typen. Maar nu weten we niet beter."

Nokia de allergrootste

"Je hoorde er echt bij als je een Blackberry had", zegt Zijlstra. "Alle grote politici hadden er een." We hebben het over een tijd waarin het besturingssysteem van Nokia nog het allergrootste was. Blackberry streed samen met Android om de tweede plek. En Apple bracht de iPhone 4 uit, de allereerste met een selfiecamera.

Netflix en elektrisch rijden

Behalve op het gebied van telefoons is er in de afgelopen tien jaar natuurlijk nog veel meer veranderd op het gebied van tech. Wat dacht je bijvoorbeeld van de opkomst van elektrisch rijden, en de veranderingen in navigatie (exit TomTom, hallo smartphone)? En hoe zag het leven er ook alweer uit voordat Netflix onze huiskamers veroverde? Beluister hier het hele gesprek:

Terugblikken op tien jaar technologie

Hoe is de telefoon in de afgelopen decennia veranderd? In dit artikel van NPO Focus lees je meer over de geschiedenis van ons favoriete apparaat.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie