Wetenschap & Techniek
NTR

Deze wetenschapper veroorzaakte een revolutie in het denken over ons immuunsysteem

foto: NWO Wetenschapfoto: NWO Wetenschap
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze wetenschapper veroorzaakte een revolutie in het denken over ons immuunsysteem

Onderzoeker Siroon Bekkering bestudeert in Australië witte bloedcellen van jonge kinderen met obesitas. Zij hebben namelijk een hoog risico op hart- en vaatziekten op jonge leeftijd.

Ze onderzoekt hoe de bloedcellen van kinderen met obesitas anders omgaan met bacteriën dan bloedcellen van gezonde kinderen. Zo hoopt ze meer te weten te komen over de werking van het immuunsysteem.

Focus met wakkere wetenschapper Siroon Bekkering

Siroon won in 2019 de Nationale Postdocprijs voor haar onderzoek naar het immuunsysteem. Inmiddels doet ze anderhalf jaar onderzoek aan het Royal Children’s Hospital in Melbourne, Australië. Daar onderzoekt ze de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bij jonge kinderen met obesitas. Haar bevindingen leidden tot een revolutie over het denken over het immuunsysteem.

Witte bloedcellen in de vriezer

Met een Rubicon-beurs vertrok Siroon anderhalf jaar geleden naar Melbourne. In het Royal Children’s Hospital liggen witte bloedcellen ingevroren in een soort 'winterslaap'. Door die bloot te stellen aan bijvoorbeeld bacteriën kan Siroon onderzoeken hoe cellen hierop reageren.

Over het resultaat kan de wetenschapper nog weinig zeggen, maar de hoop is dat de resultaten duidelijkheid kunnen geven over de werking van immuunsysteem van patiënten met hart- en vaatziekten, in vergelijking met gezonde mensen. Uiteindelijk is het doel medicijnen te ontwikkelen om slecht-functionerende immuunsystemen weer gezond te maken.

‘Het Europa binnen Australië’

Het leven in Australië bevalt Siroon goed: "Ze noemen het hier een beetje het Europa binnen Australië, weer heel anders dan Sydney bijvoorbeeld." Ook bevalt het eten haar goed, aangezien ze zelf een beetje een foodie is: "Het draait hier allemaal om voedsel, bijna net zoveel restaurants als inwoners en op elke hoek van de straat kan je terecht voor ontiegelijk goede koffie of exotisch eten overal vandaan."

Siroon Bekkering maakt zelf ook vlogs over haar leven in Australie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Het was het gesprek van de dag’

Tijdens de branden in het zuidoosten van Australië was het wat spannender. Ook al waren er geen natuurbranden in Melbourne zelf, je kon het wel merken. "Het was het gesprek van de dag. Af en toe keek je naar buiten en dan zag je niet verder dan een paar meter, het was gewoon binnenblijven en wachten tot het weg ging."

"De eerste dag dat het zo erg was moesten ze aanpassingen doen aan het filtersysteem, voornamelijk in mijn lab, dus ik moest even van laboratorium verhuizen."

Terug naar Nederland

Inmiddels zijn de koffers van Siroon alweer gepakt om terug te gaan naar Nederland. Eenmaal terug gaat ze bij het Radboud UMC de resultaten analyseren en verder met het onderzoek. In maart start ze een nieuw onderzoek, waarin ze gaat kijken naar de voorlopercellen van het immuunsysteem, die aan worden gemaakt in het beenmerg. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook daar verschillen te vinden zijn in patiënten met hart- en vaatziekten.

Siroon heeft wel zin om weer terug te gaan naar Nederland. Wat ze het meest gaat missen aan Australië? "De natuur met kangoeroes en de koala’s."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie