Wetenschap & Techniek
NOS

Nieuw VN-rapport over de opwarming van de aarde wakkert klimaatdiscussie weer aan

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw VN-rapport over de opwarming van de aarde wakkert klimaatdiscussie weer aan

Wereldwijd wordt ernaar uitgekeken: de nieuwste editie van het IPCC-klimaatrapport. Dit rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change verschijnt eens in de zes à acht jaar en biedt de laatste stand van zaken op het gebied van klimaatverandering. Italië-correspondent Heleen D'Haens vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de klimaatverandering in Sicilië.

De basis voor toekomstige klimaatafspraken

Het klimaatpanel van de VN heeft alle wetenschappelijke klimaatkennis van de afgelopen jaren verzameld, beoordeeld en samengevat. De samenvatting van dit omvangrijke IPCC-rapport wordt gezien als de basis voor toekomstige klimaatafspraken om de opwarming van de aarde terug te dringen.

Over het lijvige rapport, dat vandaag om 10.00 uur verschijnt, is een speciale samenvatting van zo'n 25 pagina's geschreven, de zogeheten summary for policymakers. Delegaties uit 130 landen hebben deze samenvatting zin voor zin beoordeeld. Wat er straks op tafel ligt, is dan ook aanvaard en goedgekeurd door wetenschappers en beleidsmakers van heel veel regeringen. En dat is belangrijk want we zitten vlak voor een wereldwijde politieke klimaattop, die in het najaar in Glasgow wordt gehouden.

Zeespiegelstijging

Voor Nederland zal het bij dit IPCC-rapport vooral gaan om de nieuwste inzichten over de zeespiegelstijging, denkt de Nederlandse delegatieleider Rob van Dorland. De grote vraag voor ons land is hoe snel het ijs op Antarctica zal smelten.

Aimée Slangen, zeespiegelonderzoeker en medeauteur, verwacht ook dat het rapport met meer concrete getallen gaat komen over de verwachte zeespiegelstijging. Ook zij zegt dat vooral het smelten van ijs op de Zuidpool cruciaal is voor Nederland.

Urgentie

Het beoordelen van de samenvatting is traditioneel een lastige klus, zeggen de kenners. Soms zijn er stevige discussies over bepaalde passages. Het komt voor dat landen de urgentie van hoe het klimaat ervoor staat willen afzwakken.

Maar, zegt de Nederlandse delegatieleider Van Dorland, in de uiteindelijke summary for policymakers zal nooit iets staan dat niet in het hoofdrapport staat. Dit IPCC-rapport gaat echt laten zien hoe urgent klimaatverandering is en hoe snel we moeten verdergaan met het terugdringen van broeikasgassen, besluit Van Dorland.

Ook het Middellandse Zeegebied krijgt extra aandacht in het nieuwe VN-rapport, vanwege de extreme hitte en enorme droogte. Italië-correspondent Heleen D'Haens praat hierover in het NOS Radio 1 Journaal.

VN-klimaatpanel komt met nieuw rapport

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie