Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Is er ergens in het universum buitenaards leven?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er ergens in het universum buitenaards leven?

Het Uitzendbureau van Spraakmakers ging langs bij het planetarium van ARTIS in Amsterdam om een wel heel grote vraag beantwoord te krijgen: bestaat er ergens in ons heelal buitenaards leven? Een moeilijke vraag die een bijzonder simpel antwoord lijkt te hebben.

Hoe zeker of onzeker is het dat er ander leven is in ons heelal?

Andere aardes

"Ik zie het als het laatste stukje ongerepte natuur", zegt Milo Grootjen van het planetarium als hij naar het sterrenstelsel kijkt. Maar is er ergens in dat oneindige nog meer leven? Grootjen kan daar duidelijk over zijn: "Die kans is echt heel er groot, eigenlijk net zo groot als het heelal zelf."

De baas van het planetarium in ARTIS wijst erop dat er honderden miljarden sterren en stelsels zijn. "En overal zijn de ingrediënten voor leven aanwezig. Er kunnen ook andere aardes zijn rond die sterren."

Ander buitenaards leven

En met al die stelsels kan het volgens Grootjen dus niet anders dan dat er ook nog ergens leven moet zijn. Maar volgens hem kan dat leven ook dichter bij huis te vinden zijn, maar dan gaat het niet per se om mensen of dieren. "Eigenlijk zijn we hele slappe levensvormen, als we kijken naar de sterke vormen heb je het over micro organismen. Ze kunnen onder extreme omstandigheden bestaan. Op verschillende plekken in ons zonnestelsel zijn er plekken waar deze organismen zouden kunnen leven."

Saai, zouden veel mensen zeggen. Maar daar denkt Grootjen anders over. "Het marsmannetje ga je niet tegenkomen, maar ik zou het niet saai willen noemen. Wij zijn saai."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie