Besluitvorming met behulp van AI kan mensen dichter bij elkaar brengen
- Nieuws
- Besluitvorming met behulp van AI kan mensen dichter bij elkaar brengen
Hoe krijg je overeenstemming tussen mensen met verschillende overtuigingen? Het is een eeuwig probleem, dat in de huidige wereld vol polarisatie nog extra actueel lijkt. Misschien kan kunstmatige intelligentie helpen: een nieuwe AI-tool helpt mensen met verschillende meningen tot overeenstemming te komen. In het NOS Radio 1 Journaal reageert hoogleraar kunstmatige intelligentie Eric Postma op het nieuws.
Video niet beschikbaar
Dit nieuwe AI-gereedschap, ontwikkeld door Google DeepMind, maakt na een discussie tussen mensen een samenvatting die het gemeenschappelijke standpunt weergeeft, zonder de minderheidsstandpunten over het hoofd te zien. De deelnemers vonden de samenvattingen van de AI informatiever, helderder en minder gekleurd dan die van menselijke bemiddelaars. Het onderzoek hiernaar is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Science.
Postma is ook goed te spreken over de uitvoering van het onderzoek. "In een eerdere studie schreef AI bijvoorbeeld beleidsvoorstellen waarin zowel de Democraten als de Republikeinen zich konden vinden. En zo is er nog een aantal studies geweest. Maar dit is misschien wel de beste tot nu toe, mede dankzij de diepe zakken en de rekenkracht van DeepMind."
Brainstorm
Een mogelijkheid is toepassing binnen organisaties: "Het model haalt het menselijke niveau, het is zelfs beter", zegt Postma. "Dat kan een groot voordeel zijn in brainstorms. Het komt soms met originelere oplossingen dan de mens. En ja, soms ook met onzin, zoals we weten."
Postma denkt niet dat deze nieuwe tool geschikt is om de angel uit discussies op sociale media te halen. Overeenstemming vinden is daar namelijk niet het doel. "Mensen willen het daar helemaal niet met elkaar eens worden."
Gekleurde informatie
Daarnaast kent het nieuwe AI-model nu nog een aantal beperkingen die voor toepassing in de echte wereld wel van belang zijn. Zo doet het model nog niet aan fact-checking, en kan het dus gebeuren dat het bereikte compromis niet overeenkomt met de feiten. Ook controleert het niet of de deelnemers bij het onderwerp blijven en niet afdwalen.
Verder is er het gevaar dat de AI gekleurde informatie gaat geven, of bepaalde politieke voorkeuren laat zien. Maar daarover maakt Eric Postma zich minder zorgen. "Ik ben meer beducht voor menselijke bias."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.