Wetenschap & Techniek
EO

Chatbot chatGPT verzint vragen voor radiogesprek over chatbots

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Chatbot chatGPT verzint vragen voor radiogesprek over chatbots

Het is de afgelopen tijd een hype op social media: chatGPT. Dit programma kan teksten schrijven en zou daarom hele beroepsgroepen overbodig kunnen maken. De redactie van het NPO Radio 1-programma Geld of je Leven nam de proef op de som en liet de bot vragen bedenken voor tech-ondernemer Janneke Niessen en Menno van Doorn van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie.

Hieronder zijn de 10 vragen te zien die chatGPT voor de gasten bedacht.

De vragen van chatGPT

Presentator Hans van der Steeg – vooralsnog nog niet vervangen door een robot – stelde vraag 3 aan Menno van Doorn: In welke industrieën zou chatGPT het meest waardevol kunnen zijn?

"Ik denk de creatieve industrie", zegt Van Doorn. Volgens hem zijn dit soort bots best creatief en kunnen ze ondersteunen bij het bedenken van uitvindingen. Of mensen die een creatief beroep hebben nu moeten vrezen voor hun baan, weet hij niet. "Misschien komen er juist wel meer creatieve beroepen bij", zegt hij.

Ondersteunend

Janneke Niesen denkt dat dit soort artificial intelligence vooral ondersteunend kan zijn. "Een arts in Amerika moest een case maken bij de verzekeraar waarom een patiënt een bepaalde behandeling nodig had. Het kostte best veel tijd om literatuur te vinden om zijn aanvraag te ondersteunen. Nu was dat binnen een minuut door deze site beantwoordt." Dat is waardevol, zegt Niessen: "Nu kan deze arts meer tijd besteden aan zijn patiënt en minder aan dit soort administratie."

Toch zullen ook wel mensen hun werk kwijt raken, denkt Niessen. Vooral mensen die repetitief werk doen wel eens naar ander werk zouden moeten zoeken. "Customer service bijvoorbeeld. Dat is nu al voor een groot deel geautomatiseerd", vertelt ze.

Hoe kunstmatige intelligentie de arbeidsmarkt gaat veranderen

Ster advertentie
Ster advertentie