Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Autodieven gebruiken bluetooth om in auto's te speuren

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Autodieven gebruiken bluetooth om in auto's te speuren

Autodieven maken gebruik van bluetooth-scanners om te achterhalen of er waardevolle elektronica in auto's ligt. Dat heeft de Amerikaanse politie bevestigd tegen het techblad Wired.

Het is niet makkelijk om te achterhalen of de dieven inderdaad gebruik maken van bluetooth-scanners, omdat ze de digitale apparatuur ook toevallig kunnen hebben aangetroffen bij een auto-inbraak. Maar de politie zegt aanwijzingen te hebben dat er wel degelijk scanners worden gebruikt, schrijft Wired.

Wat is een bluetooth-scanner?

Met een bluetooth-scanner kun je speuren naar apparatuur die een signaal afgeven via bluetooth, bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. De scanner kan een speciaal apparaatje zijn, maar er zijn ook apps die een smartphone veranderen in een bluetooth-scanner.

Het is lastig te zeggen of dit een typisch Amerikaans probleem is. Er is een geval bekend van iemand die op de luchthaven van Genève zijn tablet helemaal hadden weggestopt onder de autostoel, en toch werd bestolen. Dan ligt het gebruik van een scanner voor de hand. Maar het kan ook toeval zijn, of misschien heeft de dief gezien dat de eigenaar de tablet onder de stoel legde.

Voorzorg: apparatuur uit

Of het ook in Nederland gebeurt is daarom ook moeilijk te zeggen. Maar duidelijk is wel dat het heel eenvoudig is. Het lijkt daarom een goed idee om geen apparatuur met bluetooth achter te laten in de auto. En als het echt niet anders kan, zet die spullen dan in ieder geval helemaal uit of in de vliegtuigstand.

CBS-onderzoeker Maarten Bloem over de cijfers

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie