Wetenschap & Techniek
EO

Nederlandse Oxford-natuurkundige stuit op verbazingwekkende orde in de natuur: 'Het is net als kunst'

foto: Pexels / Adrian Vieriu
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Oxford-natuurkundige stuit op verbazingwekkende orde in de natuur: 'Het is net als kunst'

Evolutie is minder willekeurig dan wij denken. Dat stelt Ard Louis, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Oxford, in De Ongelooflijke Podcast: "Het is echt ontroerend als je het eenmaal ziet."

#157 - Hoe deze Oxford-natuurkundige stuit op diepe mysteries, schoonheid en misschien wel God (met Ard Louis en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

De ontdekking van 'een nieuwe natuurwet' kopte The New York Times, naar aanleiding van het recente onderzoek van Louis en zijn collega's. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat evolutie kan worden gekenmerkt als een zoektocht naar algoritmes: "We zien heel veel symmetrie in de natuur. Volgens ons onderzoek komt dat doordat symmetrische patronen evolutionair makkelijker te vinden zijn."

Natuurkunde als mysterie

Voor Louis zit er enorm veel schoonheid in het natuurkundige onderzoek: "Het is net als kunst, als je de natuurkundige taal eenmaal leert dan zie je iets heel moois." Einsteins bekende uitspraak dat het grootste mysterie in de wereld is dat het begrijpelijk is, is dan ook erg herkenbaar voor de hoogleraar. "We begrijpen eigenlijk zoveel, het is heel mysterieus dat dat kan. Op een gegeven moment denk je zelfs: Mag ik dit überhaupt wel zien?"

Deze fascinatie begon voor Louis tijdens zijn studie aan de Universiteit Utrecht: "Ik leerde de formule van Dirac. Toen ik dat zag, dacht ik: Dit kan niet waar zijn, het is te geweldig." De natuurkundige in spe kon zijn enthousiasme dan ook niet voor zich houden: "Ik liep langs de singel in Utrecht en wilde iemand grijpen van: 'Weet je niet dat als je kwantummechanica en de speciale relativiteitstheorie bij elkaar stopt, je antimaterie krijgt?' Ik was helemaal overweldigd."

Orde in plaats van chaos

Voor Louis wijzen deze bevindingen op meer tussen hemel en aarde. "Het feit dat wetenschap zo mooi is, dat de wereld ordelijk is, versterkt voor mij het idee dat er een god achter zit." Louis wijst daarbij op de regelmatigheid van natuurwetten, waar hijzelf ook onderzoek naar doet: "Als je de bril opzet dat er een god is, en je ziet orde, dan is dat wat je zou verwachten. Als er geen god is en je kijkt naar de wereld, dan is het verbazend dat er orde is in plaats van chaos."

De wetenschap moet volgens de Oxford-hoogleraar dan ook zijn eigen grenzen kennen. "Ik denk dat de wetenschap de belangrijkste uitvinding van de mens is, maar toch geloof ik niet dat het de grote vragen kan beantwoorden." Als voorbeeld wijst Louis op de vraag naar de waarde van de mens: "Als je de wetenschap laat antwoorden op die vraag, dan hebben mensen geen intrinsieke waarde. Je kan het niet meten, dus het bestaat niet. Dat is een gevaarlijk hellend vlak."

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie