Wetenschap & Techniek
NTR

's Werelds krachtigste magneet onderweg naar Frankrijk voor bouw fusiereactor

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 's Werelds krachtigste magneet onderweg naar Frankrijk voor bouw fusiereactor

's Werelds krachtigste magneet staat op het punt om verscheept te worden naar Frankrijk. De magneet gaat deel uitmaken van de fusiereactie ITER, die energie moet gaan produceren zoals dat ook in het binnenste van de zon gebeurt.

De magneet is 280.000 keer zo sterk als het magnetische veld van de aarde zelf. Daarom moet de magneet worden geplaatst in een structuur die enorme krachten moet kunnen weerstaan: twee keer de kracht die vrijkomt bij de lancering van een space shuttle. De magneet weegt in zijn uiteindelijke vorm meer dan 1000 ton, en koste tien jaar om te ontwerpen en produceren.

Grootste fusiereactor tot nu toe

De fusiereactor ITER, die in aanbouw is in het zuiden van Frankrijk nabij Aix-en-Provence, moet in 2025 klaar zijn. Het wordt de grootste fusiereactor tot nu toe en moet de eerste worden die meer energie oplevert dan er aan energie uit brandstof wordt ingestopt. Op die manier moet 50 megawatt aan input 500 megawatt aan energie opleveren.

Dat klinkt alsof de reactor energie uit de lucht tovert, maar het komt uit atomen. De reactor roept dezelfde processen op die je ook ziet in het binnenste van sterren, zoals onze zon. Door de enorme druk binnen in sterren versmelten waterstofatomen met elkaar tot heliumatomen, waarbij energie vrijkomt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de reactor is de druk veel lager dan in sterren. Om de reacties toch op gang te krijgen, is daarom een veel hogere temperatuur nodig: 150 miljoen graden Celsius. Geen enkel materiaal op aarde kan zulke temperaturen weerstaan, ook de reactor niet. En dat is precies waar de rol van de nieuwe magneet om de hoek komt kijken. Die zorgt ervoor dat de reacties plaatsvinden zonder dat ze het metalen oppervlak raken.

Ideale energiebron

Waterstoffusie is op papier een vrij ideale manier om energie op te wekken. De grondstof haal je uit zeewater, het levert geen broeikasgassen op en het enige restproduct is helium. En in geval van een calamiteit stopt de fusiereactie uit zichzelf. Het is al decennia een belofte die maar geen werkelijkheid wil worden, maar volgens sommige wetenschappers begint realisatie nu toch echt dichter bij te komen.

ITER is een samenwerkingsverband tussen 35 landen. Behalve de EU-landen doen ook onder meer de VS, China, Rusland, Japan en India mee.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie