Binnenland
WNL

‘Kernenergie durven we niet, maar met zon- en windenergie gaan we doelstellingen niet halen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Kernenergie durven we niet, maar met zon- en windenergie gaan we doelstellingen niet halen’

De CO2-uitstoot verlagen gaat niet snel lukken op de manier waarop we nu bezig zijn, zegt Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist van Elsevier Weekblad, in WNL Haagse Lobby. "Het debat is al dertig jaar geleden vast komen te liggen in de keuze voor zon- en windenergie. Die zijn in staat om CO2 te verlagen, maar dat gaat veel te langzaam."

‘Kernenergie durven we niet, maar met zon- en windenergie gaan we doelstellingen niet halen’

Video niet beschikbaar

Ook het radicaal afwijzen van fossiele energie is een fout, zegt Rozendaal. "Niet alle fossiel is fout. Aardgas is redelijk goed, dat heeft de helft van de CO2-uitstoot van steenkool en aardolie. We moeten op een gegeven moment ook van aardgas af, maar dat moet niet van de ene dag op de andere."

Nuance

Rozendaal pleit voor nuance in het debat over duurzame energie. Daarbij moet ook kernenergie als serieuze optie worden gezien. "Politieke partijen en media hebben zich in het debat op sleeptouw laten nemen van de milieubeweging. Die beweging is groot geworden door de strijd tegen kernenergie."

De milieubeweging zit nog steeds vast in een "anti-nucleaire houding", zo ziet Rozendaal. "Kernenergie durven we niet. Ondanks recente moties in de Tweede Kamer zie ik dat niet snel veranderen. Biomassa wijzen we ook af. Dat betekent dat die energietransitie niet gaat lukken voor 2050. Het zou mooi zijn als het in 2100 lukt."

PvdA: 'Kernenergie geen reële optie'

PvdA-Kamerlid William Moorlag ziet kernenergie niet als reële optie. Hij verwacht dat de klimaatdoelstellingen ook zonder kernenergie kunnen worden gehaald. "Als daar flink de schouders onder worden gezet, moet dat kunnen. Als we maar voldoende urgentie en probleembesef hebben."

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen denkt dat de klimaatdoelstellingen van Parijs niet gehaald worden als kernenergie van tafel wordt geveegd. "Die luxe hebben we niet. We moeten alle technieken die beschikbaar zijn gebruiken om die doelen te halen."

Energie-onderzoeker Remco de Boer denkt dat Nederland niet de doelstelling van 49% reductie in CO2 in 2030 gaat halen. "Absoluut niet. Maar als je kijkt naar wat we de afgelopen twintig jaar gedaan hebben, halen we die doelstellingen eigenlijk nooit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie