Wetenschap & Techniek
NTR

Kunnen we nu 89% van alle genetische defecten herstellen?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we nu 89% van alle genetische defecten herstellen?

Wetenschappers hebben een upgrade doorgevoerd aan de revolutionaire techniek CRISPR. Daarmee zou het mogelijk moeten worden om 89% van de DNA-fouten te corrigeren die voor ziektes zorgen.

De upgrade heet 'prime editing', en zou minder ongewenste bij-effecten hebben, terwijl tegelijkertijd de precisie omhoog gaat. Met prime editing kun je elke letter in de DNA (de nucleobasen A, C, T en G) in principe apart aanpassen, schrijven de onderzoekers in Nature. Daarmee komt de wetenschap weer een stapje dichter bij de ideale vorm van genetische manipulatie: een zoek-en-vervang-opdracht voor elk stukje ongewenst DNA.

Het zoeken van een specifiek stukje DNA was sinds 2012 al makkelijker geworden, sinds de opkomst van CRISPR. Maar bij het vervangen wil nog wel eens iets mis gaan. Dat probleem wordt nu een stuk kleiner dankzij de nieuwe upgrade.

Programma voor DNA-herstel

Feitelijk zou je kunnen zeggen dat CRISPR nu volledig programmeerbaar is geworden, schrijft New Scientist. Je kunt niet alleen heel precies de plek op je DNA bepalen die je wilt behandelen, maar je kunt ook nog eens precies bepalen welke verandering je wilt. Volgens de BBC zou je op die manier 89% van ziekteveroorzakende fouten in DNA moeten kunnen corrigeren. In theorie, de praktijk zal ongetwijfeld weerbarstig blijken.

Doorbraak CRISPR-Cas technologie

Het wordt steeds makkelijker om veranderingen aan te brengen in het menselijk genoom, mede dankzij de nieuwe techniek CRISPR. Wat maakt CRISPR zo revolutionair? NPO Focus legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie