Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

3D-scan moet ongeboren baby's met hartafwijkingen redden

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 3D-scan moet ongeboren baby's met hartafwijkingen redden

Een 3D-model van het hartje van een ongeboren kind kan helpen bij de behandeling van een aangeboren hartafwijking. Kindercardioloog Heynric Grotenhuis doet onderzoek naar de nieuwe technologie. "Op basis van zo'n model kan een chirurg visualiseren wat hij gaat aantreffen en welke operatie nodig is."

Een op de honderd kinderen komt ter wereld met een aangeboren hartafwijking. Bij één derde van deze kinderen is dit zo ernstig dat een operatie nodig is na de geboorte. Vaak kunnen deze hartafwijkingen worden vastgesteld met een echo, maar soms is een echo lastig of is de problematiek te complex. Daarom wordt bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis gewerkt aan een speciale MRI-scan om een 3D-model van het hartje te maken als de baby nog in de buik zit.

Video niet beschikbaar

Beter behandelplan

Van de scan wordt een 3D-print van het hartje van het ongeboren kind gemaakt. Zo'n modelletje, waarvan Grotenhuis er één mee heeft gebracht naar de studio van Spraakmakers, is vijf keer zo groot als het echte hartje. "Wat je ziet in 3D is wat het hartje inhoudt. Dat kan heel complex zijn in afwijkingen." Ook de bloedvaten die voor de aan- en afvoer naar het hart zorgen worden geprint, zodat ook daar eventuele afwijkingen goed zichtbaar zijn.

Op basis van het model kunnen de chirurgen beter inschatten welke behandeling nodig gaat zijn direct na de geboorte. Het zorgt al tijdens de zwangerschap voor een 'roadmap' voor de artsen.

Problematiek aanwijzen

Het model zorgt er ook voor dat de hartafwijking letterlijk tastbaar wordt en artsen de aanstaande ouders beter mee kunnen nemen in het proces. "Wij misten dat heel erg", zegt Hans Twint daarover. Twint is zelf vader van een 'Hartekind'. Bij zijn dochter werd bij de 20-weken echo een hartafwijking vastgesteld. "Als ouders is het vreselijk dat te horen."

Twints dochter werd geopereerd, maar door meerdere infecties die ze opliep in het ziekenhuis moest ze daar een half jaar blijven. "Het heeft heel veel invloed op het gezin." Twint heeft nog een zoon die destijds vier was. "Als ouder wil je overal bij zijn. Bij je dochter, maar ook bij je zoon als die voor het eerst naar school gaat."

Uitbreiden naar heel Nederland

Grotenhuis wil samen met de onderzoeksgroep de techniek landelijk kunnen toepassen. "Als je tijdens de zwangerschap en direct na de geboorte de juiste beslissingen neemt voor timing en operatie, dan heeft dat een enorme impact op het leven van het kind en het gezin dat daarbij hoort."

Jim Jansen, Heynric Grotenhuis en Hans Twint over onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen

Ster advertentie
Ster advertentie