Wetenschap & Techniek
NTR

'Humor is een van de boosdoeners die ons in dit virus heeft getrokken'

foto: Focus extrafoto: Focus extra
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Humor is een van de boosdoeners die ons in dit virus heeft getrokken'

Grappen over de coronacrisis. Je kunt er veel van vinden, maar je kunt er niet omheen. "Humor helpt ons dingen op een afstand te plaatsen", meent socioloog Giselinde Kuipers in de laatste uitzending van Focus Extra. Maar het is geen spelletje, vindt cabaretier Stefano Keizers: "We zitten in een wolk van gelatenheid."

Humor in tijden van corona

Twitter oproep

Socioloog Giselinde Kuipers van de Katholieke Universiteit Leuven kan haar enthousiasme moeilijk inhouden, zelfs in crisistijd. "Twee weken geleden zag ik ineens heel veel grappen langskomen over corona." Ze doet een oproep op Twitter om ze in kaart te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is niet aan dovemansoren gezegd. Binnen twee dagen had ze 800 reacties in haar inbox. "Het is een beetje uit de hand gelopen." Inmiddels is de vragenlijst in 21 talen beschikbaar, en zijn er duizenden grappen ingestuurd. Die grappen zijn geen onbekend gebied voor Giselinde. Ze deed al eerder onderzoek naar de grappen over de aanslagen van 9/11.

Eindeloos binnen zitten smeekt om humor

Geen wonder dat er zoveel grappen ontstaan, vindt cabaretier Stefano Keizers. "Ik denk dat dat eindeloze binnen zitten smeekt om ontwikkeling van humor." Tegelijkertijd vindt hij het niet alleen maar om te lachen. "Ik denk dat humor een van de boosdoeners is die ons in dit virus heeft getrokken", zegt hij ferm. "Ik denk dat we er heel veel grappen over hebben gemaakt toen dit virus opkwam in China, en dat we nu krampachtig proberen om er grappig over te zijn. Maar zit er nog wel iets leuks in, nu we er echt leed van hebben?"

Voor Keizers zit de crisis ook niet mee. Hij moest zijn show Sorry Baby deels afgelasten door het virus. Speciaal voor Focus Extra speelt hij een deel uit die voorstelling live op NPO Radio 1.

Monoloog Stefano Keizers

Spanningsveld

Keizers probeert in de voorstelling de lijn tussen grappen die kunnen en niet kunnen te bewandelen. "Het is de taak van degene die een grap maakt om heel dicht tegen die grens aan te zitten. Het kleinste strookje van het speelbord. En als je er een keer naast zit sta je meteen voor lul. Maar ik vind het leuk om in die spanning te zitten."

Giselinde herkent dat in de grappen die ze opgestuurd krijgt. "Nu het dichterbij komt beginnen ze grimmiger te worden. Ik heb van alles over zombies horen voorbij te komen. Eerst waren het vaak racistische grapjes over Chinezen, vrij snel daarna liedjes en filmpjes." Echte galgenhumor is nog niet bereikt. "Het is daarvoor nog niet eng genoeg."

Wat betekent zo'n mondiale crisis voor de humor? Keizers ziet het zonnig in: "Ik denk dat al die vrije tijd smeekt om ontwikkeling van humor. Ik denk dat er zeker weten veel nieuwe grappen geschreven gaan worden, en dat het een nieuwe revolutie in de humor gaat veroorzaken. Maar dat komt pas wanneer we allemaal weer de deur uit mogen."

Focus Extra

Een speciale uitzending zaterdag 28 maart 2020. Luister hier de hele uitzending terug
En als je meer wilt, in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie