Wetenschap & Techniek

Kersvers Spinozalaureaat vroeger niet welkom in Nederland

foto: De Kennis van Nu Podcastfoto: De Kennis van Nu Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Kersvers Spinozalaureaat vroeger niet welkom in Nederland

Intern geneeskundige Mihai Netea (Radboud Universiteit) is een van de vier kersverse winnaars van de Spinoza-premies, zeg maar de Oscars van de Nederlandse Wetenschap. Tegelijkertijd is hij ook een van de laureaten in de geschiedenis met een heel bijzonder levensverhaal. Vlak na het verdwijnen van het ijzeren gordijn eind jaren tachtig kreeg Netea (van geboorte een Roemeen) de kans om een zomerschool in Amsterdam te volgen. Daar kwam hij in contact met internist en hoogleraar Jos van der Meer die hem de kans gaf om zijn promotie-onderzoek bij hem te doen.

Netea bleek een bijzonder briljant student te zijn en hij voelde zich erg welkom in de Nederlandse universiteitswereld. Maar een Roemeen in Nederland houden was voor Van Der Meer en zijn collega’s lange tijd niet eenvoudig, zo vertelt Van Der Meer in De Kennis van Nu Podcast. "Na een week wisten we dat we zo’n geniale student nog nooit hadden gehad… [Maar] je wilt niet weten wat voor trucs we allemaal hebben verzonnen om hem en zijn vrouw in Nederland te houden. Ik weet niet of ik op de radio moet zeggen of die dingen illegaal waren of niet, maar je kon het wel zo slim bedenken dat het juist door de mazen van het net heen ging."

Dankzij de inspanningen van Van der Meer mocht Netea sindsdien in Nederland blijven en kon hij aan de Radboud Universiteit en het Radboud UMC uitgroeien tot een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van ontstekingen, het immuunsysteem en infectieziekten. Naast de Spinozapremie is hij dit jaar ook nog lid geworden van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen én de Academie Europea de Europese academie der wetenschappen. Volgens van Der Meer zijn er maar weinigen die dat gegeven is.

Het interview met Jos van der Meer begint op 09:30 en eindigt op 14:44. Daarvoor en daarna hoor je Laureaat Mihai Netea zelf aan het woord over zijn leven, onderzoek en interesses.

Naar aanleiding van de uitreiking van de Spinozapremies interviewt De Kennis Van Nu Podcast de komende vier weken elk van de laureaten over hun werk en hun leven als wetenschapper.

Ster advertentie
Ster advertentie