Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Bijzonder: nieuwe dna-structuur ontdekt in levende cellen

foto: Chris Hammangfoto: Chris Hammang
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzonder: nieuwe dna-structuur ontdekt in levende cellen

De meeste mensen hebben wel een idee van hoe dna eruitziet: als twee in elkaar gedraaide slierten, ook wel bekend als ‘dubbele helix’. Maar ons dna kan ook een totaal andere vorm aannemen, weten we nu, die meer weg heeft van een knoop.

Raar maar waar: er zit soms een omgekeerd "looprekje" in ons DNA

We wisten al dat deze dna-structuur bestond, maar tot nu toe was hij alleen in het laboratorium waargenomen. Australische onderzoekers hebben de vorm nu voor het eerst ook in levende cellen gevonden. En dat is bijzonder, zegt biochemicus Puck Knipscheer in Nieuws en Co.

In heb lab kan dna allerlei vormen aannemen, vertelt ze, maar die kunstmatige omgeving is heel anders dan die in een cel. Daardoor twijfelden veel onderzoekers eraan of deze bijzondere vorm ook in levende cellen voorkwam. Nu dat inderdaad zo blijkt te zijn, gaat er een heel nieuw onderzoeksveld open.

‘De ‘gewone’ vorm van dna is een dubbele helix.

Over hoe het precies werkt in de cellen, weten we nog maar weinig. Het lijkt erop dat alleen kleine stukjes dna de bijzondere vorm aannemen. En de structuren blijven steeds maar kort bestaan, voordat ze weer verdwijnen en het dna de normale vorm weer terugkrijgt.

Invloed op het aflezen van genen

De onderzoekers vermoeden dat de bijzondere structuur invloed heeft op hoe de dna-code wordt afgelezen. “En als specifieke genen beter, meer of slechter worden afgelezen”, zegt Knipscheer, “kan dat consequenties hebben voor de identiteit of de toekomst van een cel.”

Toch is er nog veel wat we niet weten, benadrukt ze. “Dit is eigenlijk de start van een onderzoeksveld. Er is nu nog jaren onderzoek nodig om echt te gaan begrijpen hoe deze structuren vormen en wat voor gevolgen ze precies hebben voor cellen.”

Lees meer over dna op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie