Wetenschap & Techniek
EO

Waarom er een dijk moet komen op 25 kilometer van de Nederlandse kust

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom er een dijk moet komen op 25 kilometer van de Nederlandse kust

Het weer wordt steeds extremer. We krijgen te maken met meer regenval, droogtes en een stijging van de zeespiegel. Hoe moeten we ons wapenen tegen al dat water? Ingenieur Dick Butijn heeft wel een idee: een dijk, midden in zee, langs de gehele Nederlandse kust, zo vertelde hij in Dit is de Dag.

Hij stelt voor een zeedijk te bouwen, zo’n 25 kilometer uit de kust. "Van Den Helder tot aan Westkapelle, op Walcheren." Ongeveer langs de hele Nederlandse kustlijn. "Het water is daar twintig meter diep en je kunt daar een dijk bouwen. Dat is geen normale dijk, maar een hele hoge, brede zeedijk", vertelt Butijn. De dijk zou 700 meter breed en 19 meter hoog moeten worden. "Die dijk kan de stormen van de toekomst tegenhouden."

Tussen de dijk en de huidige kust ontstaan dan bekkens, een soort meren, en die blijven op het huidige zeeniveau. "Dus de zeespiegelstijging kan gewoon z’n gang gaan, maar die bekkens blijven op 0 NAP, op het huidige zeeniveau. Daarmee kunnen de rivieren vrij uitstromen in die bekkens."

De dijk is achter de horizon en het zeeniveau blijft gelijk, dus op het strand merk je er niks van. Het lijkt een megalomaan plan, maar Butijn denkt dat het kan: "Technisch gezien kan het."

Zeespiegelstijging

Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft, vindt het een interessant plan. "Er is over veel dingen nagedacht. Het biedt bescherming tegen het hoge water vanuit de zee, het helpt voor de hoge waters in de rivieren. Er zit wateropslag in, voor drogere tijden." Maar hij vindt dat we eerst moeten kijken naar hoe we het huidige systeem kunnen verbeteren. De zeedijk is pas nodig bij meerdere meters zeespiegelstijging, benadrukt Jonkman.

Het is inderdaad een plan voor de lange termijn, zegt Butijn. "De zeespiegel stijgt langzaam, maar het gaat wel steeds door. De vooruitzichten zijn dat het in 2100 wel eens één meter kan stijgen, maar daar stopt het niet." We moeten verder kijken dan dat, zegt Butijn: "Het is een dijk die je niet voor een paar jaar neerlegt, maar voor een lange tijd. En dan zou de zeespiegel wel eens vijf, of misschien wel tien meter kunnen stijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie