Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zitten is dodelijk, probeer eens te hurken of knielen

foto: David A. Raichlenfoto: David A. Raichlen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zitten is dodelijk, probeer eens te hurken of knielen

De gevaren van zitten zijn de afgelopen jaren regelmatig in de media geweest. Het probleem is niet zozeer dat we niet in beweging zijn, suggereert een nieuwe studie, maar de manier waarop we dat doen. Op een stoel namelijk. Hurken of knielen zou wel eens veel gezonder kunnen zijn.

Voor hun studie gingen de wetenschappers te rade bij de Hadza, een inheems volk uit Tanzania dat nog grotendeels leeft als jagerverzamelaars. Het is bekend dat dit volk geen last heeft van hart- en vaatziekten.

Net zo inactief, maar dan anders

Je zou misschien verwachten dat de Hadza lichamelijk actiever zijn dan westerlingen, maar dat bleek niet het geval, schrijven de wetenschappers in het vakblad PNAS. De Hadza en de westerling zijn per dag gemiddeld even lang inactief, namelijk zo’n tien uren (los van slapen).

Maar de manier waarop ze inactief zijn verschilt wel. Westerlingen zitten veelal op een stoel of bank, terwijl de Hadza vaak geknield of gehurkt zitten. In die houding zijn veel meer spieren actief dan bij het zitten op een stoel.

Andere houdingen

De wetenschappers hebben op basis van hun onderzoek de zogenoemde Inacivity Mismatch Hypothesis opgesteld. Die gaat er vanuit dat het menselijk lichaam evolutionair gezien is ingesteld op fysieke activiteit, zowel als je beweegt als wanneer je niet beweegt.

Ze vermoeden daarom dat de gezondheidsklachten van de sedentaire westerling zouden verminderen als ze in andere houdingen inactief zouden zijn. Lees: als we niet de hele dag met ons luie gat op een stoel of bank zouden zitten.

Uit meerdere studies is de afgelopen tijd gebleken dat langdurig (stoel)zitten slecht is voor je gezondheid. Het leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziekten en een hoger risico op voortijdig overlijden.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie