Wetenschap & Techniek

Hoe kun je je als thuiswerker beschermen tegen cyberaanvallen?

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kun je je als thuiswerker beschermen tegen cyberaanvallen?

Thuiswerken is een blijvertje, ook ná de coronacrisis. Dat was de boodschap van zowel de regering als grote bedrijven deze week. Maar zijn bedrijven wel genoeg bezig met cybersecurity en hebben ze zicht op de risico's die het vele werken op afstand met zich meebrengt? In De Nieuws BV vertelt Vincent Meijer, Head of Security bij IT-Dienstverlener Ordina, wat we kunnen doen om ons te beschermen.

Hoewel hacks nu steeds meer voorkomen bij bijvoorbeeld universiteiten en dit ook in de media besproken wordt, kan het ook veel dichter bij huis gebeuren: bij de thuiswerker. De risico’s werden volgens Meijer niet altijd overzien: "De ogen waren vooral gericht op de functionaliteit. Zo snel mogelijk weer door kunnen werken zoals normaal, maar dan in een nieuwe setting."

De risico's die daarbij komen kijken, kunnen uit onverwachte hoek komen. Meijer: "De vertrouwde kantoorsetting werd verruild voor een thuissituatie. Waar bijvoorbeeld ook kinderen waren die gingen gamen. Daar zitten makkelijke openingen en daardoor konden mensen opeens tot je werkbestanden komen."

Hulp van de werkgever

Het thuiswerken wordt wel het nieuwe normaal, blijkt nu. Wat kunnen de thuiswerkers nou zelf doen om zich te beveiligen? "Daar kan je heel ver in gaan", volgens Meijer. "Je kan tegenwoordig heel veel en ook heel goed alles configureren. Je kan bijvoorbeeld op een router verschillende netwerken maken. Dan kan je een apart netwerk nemen voor je werk en één voor privédoeleinden." Volgens hem hoef je dat niet alleen te doen, de werkgever kan de thuiswerker hierbij helpen. "Als je een eigen netwerk wil aanmaken voor je werk, dan moet de werkgever hier wel in faciliteren vinden wij. Zij kunnen je hierin helpen."

En zijn er ook dingen binnen het bedrijf waar de thuiswerker voor werkt die gedaan kunnen worden? "Dat is een hele goede vraag. Wat zijn nu de basisbehoeften? Bij heel veel bedrijven ligt het net iets anders," vertelt Meijer. "Maar er zijn veel mensen die weten hoe ze zich moeten beschermen, maar ook een heleboel niet. De mensen die het niet weten, moeten de kennis naar zich toe halen. Ga jezelf opleiden bijvoorbeeld."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie