Wetenschap & Techniek

"Ik kan wel genieten van een goede graftombe"

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. "Ik kan wel genieten van een goede graftombe"

[NTR] Twitteren over graftomben, dat hoor je niet elke dag. Toch is het precies wat kunsthistoricus Sanne Frequin doet. Grafmonumenten fascineren haar mateloos. Op Twitter noemt ze zichzelf ‘A tomb a day’, oftewel Een tombe per dag.

“Toen ik begon dacht ik: ik ga elke dag een plaatje van een tombe twitteren", vertelt Frequin, "want dan zien de mensen hoe leuk dat is. Nou, daar is natuurlijk helemaal niets van gekomen. Maar ik vind het wel een mooi idee, want het is wel wat ik doe. Elke dag een tombe, stapje voor stapje raak ik zo steeds verder in de Middeleeuwen."

Leuke Middeleeuwen

Goed, elke dag haalt ze inderdaad niet, maar er komt toch regelmatig een graftombe voorbij op haar account. "Ik probeer via mijn account vooral te laten zien hoe leuk de Middeleeuwen zijn, hoe leuk Middeleeuwse kunst is, en hoeveel dat ons kan vertellen over mensen uit de Middeleeuwen. En grafmonumenten zijn daar een uitstekend voorbeeld van."

Frequin bereidt momenteel een promotie voor aan de Universiteit van Amsterdam, en geeft les aan universiteiten in Utrecht en Leiden. Haar promotie spitst zich toe op hoe de middeleeuwse grafdocumenten werden gebruikt als propagandamiddel.

Macabere, aanstekelijke hobby

Het klinkt misschien als een macabere hobby die Frequin erop nahoudt, maar haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Niet alleen haar studenten, maar ook de luisteraars weet ze er moeiteloos van te overtuigen dat graftombes zeer fascinerend zijn.

Vooral de manier waarop ze gebruikt werden interesseert haar. "Ik vind het leuk als iets heel mooi is, maar ik ben vooral geïnteresseerd in: hoe werkt het? Hoe wordt bijvoorbeeld het publiek aangesproken? Voor die grafmonumenten geldt dat ik me afvraag: Hoe zijn ze een politiek propagandamiddel geweest? Hoe is er actief geprobeerd om een boodschap vorm te geven aan de hand van zo’n grafmonument van zo'n 700 jaar geleden?"

Behalve kunsthistoricus is Sanne Frequin sinds kort ook Friend of the Show van het nachtprogramma Focus. Ze zal daar de komende tijd met enige regelmaat te horen zijn.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie